Un article de
Josep Soriguera
Advocat ICB director de Iuris Trivium Advocats
7 d'abril de 2022

Economia de guerra

Un article de
Josep Soriguera
military budget concept, banknote with weapon shadow

Una economia de guerra es forma quan un país reorganitza la seva indústria durant els temps de guerra per a assegurar que la seva capacitat de producció estigui configurada de manera òptima per a contribuir a l’esforç bèŀlic. En una economia de guerra, els governs han d’assegurar-se que els recursos s’assignin de manera eficient per a secundar tant l’esforç bèl·lic com les demandes dels consumidors civils” (Callum Cliffe).
La guerra provocarà, provoca ja, una crisi humanitària i econòmica greu, com totes les guerres, però aquesta la tenim a prop, amb el perill que s’enfrontin les grans potències mundials, les que tenen el botó vermell, i de fer-ho saltar tot pels aires!

La por de la tercera guerra mundial és present. Els 27 de la UE ja han començat a aplicar l’economia de guerra. A l’estat espanyol, Urkullu, president de l’autonomia basca, ja ha dit clarament que emprèn l’economia de guerra. Pedro Sánchez també n’ha fet esment, i així aniran seguint totes les economies involucrades, directament o indirectament, en el conflicte entre Rússia i Ucraïna.

En definitiva, l’economia de guerra és l’autosuficiència, com s’entreveu en la definició del primer paràgraf. No dependre de ningú és bàsic; en tot cas, que depenguin de tu.

A nivell dels consumidors civils també s’està establint l’economia de guerra, es nota que s’estan reorganitzant per assegurar-se els recursos per la pròpia supervivència; els supermercats estan desbordats, s’acaparen queviures, l’oli de gira-sol és ja un bé escàs, el paper higiènic torna a esgotar-se… Però n’hi ha prou en acaparar queviures? O en abaixar la calefacció com ha dit el Sr. Borrell? No. Els queviures acaparats s’esgoten, el gas serà escàs i car, i la inflació, que sols es pot combatre amb la recessió (Sala i Martín), farà difícil la compra del dia a dia. És obvi que aquesta nova situació posarà fre al consum desenfrenat per l’escassedat i carestia de tots els productes, en especial els energètics i els que depenen d’ells, com el transport; no serà tan factible consumir lluç fresc de Sud-àfrica, o anar de vacances a Nova Zelanda…

La nova situació farà que les vacances podrem fer-les a les platges de la costa que tenim propera, amb un sol que enlluerna mitja Europa, o a la muntanya, que també la tenim a tocar. El qui tindrà un hort, un galliner, un parell de cabres i llenya per escalfar-se serà afortunat, no tan sols per ser autosuficient, sinó que, a més, ho serà perquè podrà menjar sempre bé, bo, sa i coses de temporada, amb tomàquets amb gust de tomàquet (“la caseta i l’hortet” Francesc Macià).

Aplicant-te l’economia de guerra, no dependràs de ningú. Tot torna!

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×