Entre Igualada i Tijuana, hi ha 9.656 kilòmetres de distància i nou hores de diferència. Quan els joves igualadins arriben a l’escola en una ciutat de gairebé 40.000 habitants, els tijuanenses se’n van a dormir a l’ombra d’una de les fronteres més transitades del món pel que fa a persones i mercaderies, on viuen prop de 2.000.0000 d’habitants. Què passaria si un grup de joves d’aquí agafessin un avió i arribessin allà per trobar-se amb un grup de joves mexicans? De què parlarien? Quines aventures viurien? I sobretot, quines descobertes farien uns i altres de les seves realitats… Diferències iguals, obra de teatre escrita pels alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Pia d’Igualada, parla d’això i molt més: de la migració, de la família, de la violència, de l’amor… La representen aquest divendres 19 de març al Teatre Municipal d’Igualada, a les 18:00 hores, amb taquilla inversa pels projectes de la Fundació Educació Solidària a Mèxic.
El curs 2019-2020, en un món encara sense pandèmia, El crit del silenci -grup de teatre d’alumnes de l’Escola Pia d’Igualada-, van conèixer de primera mà l’experiència d’una professora de la seva escola a la Baixa Califòrnia com a voluntària en un projecte d’estiu amb joves mexicans. Impactats, van decidir escriure una obra per reflectir les realitats tan diferents en què viuen uns i altres. Naixia Diferències iguals: a la seva idea i desig, acompanyada per la Montse Basart (actriu i professora de teatre a l’Escola Pia) s’hi va sumar la recollida d’informació parlant amb diferents experts que treballen en migració o cooperació i, fins i tot, via zoom, amb joves de Tijuana que pertanyen als projectes escolapis d’aquella ciutat.
La passada primavera havien de representar-la al Teatre Municipal d’Igualada. La covid-19 també va acabar amb aquest somni… o més aviat, el va retardar. Un any després, aquest divendres 19 de març i en el marc de la Setmana Solidària de l’Escola Pia d’Igualada, pujaran a l’escenari. Durant aquests 12 mesos, han continuat assajant per zoom, van gravar una web sèrie al voltant de l’obra i han aprofitat per apropar-se més a la realitat mexicana.
Els diners recollits, es destinaran a projectes d’educació no formal a Tijuana, Mexicali i Ensenada (Baixa Califòrnia), dels quals es beneficien centenars de joves i infants de barris vulnerables gràcies a Educación Solidaria en las Californias i a la Fundació Educació Solidària, que fa més de 20 anys que treballa des de Catalunya per donar-los suport. Alguns d’aquests joves han gravat un vídeo per desitjar sort als joves igualadins: gràcies a les tecnologies, les distàncies són més curtes i, gràcies als projectes compartits i el coneixement mutu, les diferències són menys punyents.