Un article de
Cristina Roma
Periodista i correctora
25 de maig de 2018

Demà comença el 1r Festival Espurnes Barroques amb l’objectiu de convertir-se en un referent

Un article de
Cristina Roma
dav

Amb el retaule barroc de la basílica de Santa Maria d’Igualada de fons, es va presentar la primera edició del Festival Espurnes Barroques, un esdeveniment musical que pretén posar en relleu els vestigis d’art barroc que hi ha en la Catalunya Central.

L’acte va ser presentat per Mireia Duran, presidenta del Consorci Turístic de l’Alta Anoia, Marc Castells, vicepresident segon de la Diputació de Barcelona i president de l’àrea de Desenvolupament Econòmic Local i Antoni de Solà, alcalde de Pujalt.

Espurnes Barroques és una idea sorgida fa uns tres mesos, segons explicava Mireia Duran, amb la intenció inicial de donar a conèixer el patrimoni del Santuari del Miracle. “Es va veure però que hi havia altres municipis del territori que també tenien mostres d’art barroc i se’ls va proposar incorporar-se a la idea, arribant enguany fins a nou pobles pertanyents a tres comarques diferents i a dues províncies. Hem creat una marca, Espurnes, que vol esquitxar nous espais on l’art barroc sigui present en els propers anys, no estem tancats, inclús Igualada, amb aquest retaule barroc que tenim al darrere, pot incorporar-s’hi”. El festival s’ofereix com un pack d’experiències, explicava la Mireia, amb activitats per a tothom, algunes de les quals són gratuïtes i d’altres de pagament, però amb uns preus molt assequibles.

Antoni de Solà, alcalde de Pujalt, un dels municipis anoiencs representats en el festival, comentava que l’objectiu “és que la gent vingui a conèixer el nostre territori, posant en valor el patrimoni que tenim i gaudint d’una experiència completa de música, gastronomia i turisme”.

Per la seva banda, Marc Castells va posar de manifest el suport de la Diputació de Barcelona al projecte, un projecte per al qual augura un excel·lent futur.

“Espurnes barroques”

El Santuari del Miracle, al municipi de Riner (Solsonès), acollirà aquest dissabte 26 de maig l’inici de la primera edició del Festival Espurnes Barroques, que neix amb l’objectiu de convertir-se en un referent musical de primer ordre a Catalunya. El programa del Festival s’estendrà fins al 17 de juny amb concerts, tallers, conferències, visites i activitats gastronòmiques a nou municipis de les comarques del Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages.

Els concerts seran protagonitzats per primeres figures de la música barroca, com el grup de música antiga Euskal Barrokensemble, l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí, la mezzosoprano Marta Infante o el Cor de Cambra Francesc Valls, entre d’altres solistes i formacions musicals. El Festival també obre la porta a la participació de músics joves en col·laboració amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Concerts d’aquest cap de setmana

Dissabte 26 de maig

Santuari del Miracle (Riner, el Solsonès)
– 11h. Presentació del Festival i conferència de Joan Vilamala: “El barroc català i la família dels Pujol: una nissaga d’escultors”.
– 12:30h. Concert i refrigeri barroc. Conjunt Atria: obres de G.F. Händel, J.S. Bach, Ch. Graupner i G. Ph. telemann.

Església de la Puríssima Concepció (Pujalt, l’Anoia)
– 19h. Rebuda de les milícies republicanes de Pujalt (farsa històrica en el 80è aniversari de l’establiment de la base de l’Exèrcit Popular al municipi)
– 20h. Concert amb Guillermo Turina (violoncel) i Eva del Campo (clave) amb obres de J.B de Boismortier, A. Martin i Coll, D. Grabrielli, A. Vivaldi, P. Vidal i J.B. Barriere.
– 21:30h. Sopar popular (ranxo de guerra) amb ambientació històrica.

Diumenge 27 de maig

Església de Santa Magdalena de Vergós Guerrejat (Estaràs, la Segarra)
– 11:30h. Visita, concert i tast amb Euskal Barrokensemble. “Colores del Sur”.

Santuari de Sant Ramon (Sant Ramon, la Segarra)
– 17:30h. Concert. Landesjugendlbarockorchester Baden Wüttemberg, dirigida per Gert-Uwe Klein i classe magistral d’Enrike Solinís. Obres de H. Purcell, J.Ch Pepusch, G.F, Händel i A. Vivaldi.

Música barroca en enclavaments barrocs del territori

Una de les singularitats del Festival Espurnes Barroques és que totes les seves propostes musicals tindran lloc en destacats enclavaments barrocs del territori (esglésies, places, claustres, etcètera) per tal de posar en valor aquest patrimoni i poder gaudir de la música barroca interpretada amb criteris històrics i en l’entorn més adient.

El programa també inclourà activitats complementàries per tal de contextualitzar l’experiència musical, com xerrades, tallers i propostes gastronòmiques d’època amb productes ecològics i de proximitat. En aquest darrer àmbit, el Festival compta amb la col·laboració de xefs de renom vinculats al territori, com Jaume Biarnés (Fundació Alícia-Món Sant Benet), Manel Casanovas (Restaurant del Miracle) i Roger Vilaginés (Restaurant La Mare de la Font), a més de cellers de les DO Pla de Bages i Costers del Segre.

En aquest sentit, el Festival Espurnes Barroques vol contribuir a la dinamització d’aquest territori i donar a conèixer el seu importantíssim patrimoni barroc, afegint-se a altres iniciatives com la ruta del Solsonès Barroc, impulsada per l’Ajuntament de Riner.

Els concerts de la primera edició del Festival Espurnes Barroques tindran lloc en els següents municipis:
– Solsonès: Riner, Pinós i La Molsosa.
– Anoia: Calonge de Segarra i Pujalt.
– Segarra: Sant Ramon i Estaràs.
– Bages: Sant Mateu de Bages i Súria.

En total, el programa inclou tretze concerts (un d’ells serà una producció operística de petit format), set refrigeris barrocs, sis àpats històrics, tres tallers, dues conferències-diàleg i visites als diferents espais barrocs.

El festival està concebut per gaudir del cap de setmana complet, tot i que també hi ha l’opció d’assistir a esdeveniments de manera individual. L’aforament reduït dels espais permetrà un contacte proper amb els músics, tant durant el concert, com en acabar. Per això s’aconsella la compra anticipada o la reserva prèvia de localitats a causa de la limitació dels aforaments disponibles.

Aquesta primera edició del Festival Espurnes Barroques és organitzada pels Ajuntaments del Territori Barroc, amb la implicació del Consorci de l’Alta Anoia, i té la col·laboració dels Bisbats de Solsona i de Vic, el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i de les Diputacions de Lleida i Barcelona.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×