Davant el sorgiment d’algunes veus contràries al projecte de Parc Tecnològic Igualada-Jorba dins del Pla Director d’Activitats Econòmiques de la Conca d’Òdena, hem mantingut una entrevista amb l’alcalde jorbenc David Sánchez.
Recentment s’ha creat una plataforma veïnal que no està d’acord amb la proposta. Què en pensa?
He tingut l’oportunitat de parlar amb els representants de “Jorba Reflexiona” i estem d’acord en moltes coses i especialment en una: tots volem el millor per a Jorba. Ara bé, hi ha una part de jorbencs i jorbenques, entre els quals em compto, que pensem que el millor per a Jorba és que hi hagi activitat econòmica, que vinguin empreses que puguin crear llocs de treball de qualitat i que Jorba sigui un lloc per viure i treballar, i no un poble dormitori. I que això és compatible amb mantenir l’entorn natural. D’altres, en canvi, pensen que tot s’ha de quedar com està, que no es pot tocar res… I en això discrepem. Jo sóc alcalde per fer avançar Jorba.
Aquests veïns sol·liciten una consulta popular, similar a la que s’ha fet recentment als Hostalets de Pierola per l’abocador. Hi està d’acord? Creu que és l’únic camí per resoldre-ho?
Sí, estic d’acord en tot el que impliqui una major participació ciutadana. Ja he tramitat a la Generalitat la petició de referèndum perquè ens diguin si es pot emmarcar en la Llei de Consultes Populars i, si és que sí, no tindré cap problema a organitzar-lo a Jorba, al contrari. Espero que hi hagi una gran participació, que serveixi per saber realment què pensa la majoria dels veïns, no només els qui ja s’han manifestat en contra.
Malgrat que hi ha hagut un procés participatiu, creu que ha arribat a tothom? És evident que hi ha hagut una participació ínfima.
És la primera vegada a la història que es fa un procés participatiu en un Pla Director urbanístic, no havia passat mai! Que hauríem volgut més participació? Sí, però en plena pandèmia la Generalitat va fer el que va poder, i tothom qui va voler dir-hi la seva, ho va poder fer. A més, abans de l’aprovació inicial del Pla Director hi haurà un període d’exposició pública on tothom hi podrà presentar al·legacions.
Hagués estat millor esperar al final de la pandèmia per tirar endavant el debat d’aquest pla director? Hi ha molta gent que veu presses en aquesta operació. De debò hi ha garanties d’èxit per ocupar tot aquest sòl, quan n’hi ha força de buit a la Conca?
El sòl que hi ha buit a la Conca està distribuït en parcel·les petites i no reuneix les condicions que necessiten les grans empreses per instal·lar-se aquí. Som un territori atractiu, prop de Barcelona i ben comunicat per carretera, i tots els alcaldes sabem de primera mà quantes empreses s’han interessat però no les hem pogut acollir perquè no teníem sòl de la dimensió que demanaven. Els set alcaldes que formem part de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena hem vist perdre trens aquests darrers anys, i per això ens hem unit per damunt de les sigles: perquè no volem perdre ni un tren més. Amb un atur de més del 16% a l’Anoia, tres punts per sobre de la mitjana catalana, no ens ho podem permetre.
De situar indústries en aquest entorn Igualada-Jorba ja se’n parlava fa molts anys. Per què creu que ara ha sorgit la polèmica?
Al Pla Director urbanístic de la Conca d’Òdena de l’any 2009 ja es van classificar com a industrials 53 hectàrees de la zona de Cal Piqué, i a tothom li va semblar bé. El 2014 vam aprovar el Pla urbanístic municipal per destinar 10 d’aquestes hectàrees al futur Polígon dels Adobers. Cap queixa. Ara surt una polèmica a remolc de moviments d’altres municipis que tenien una situació molt diferent de la nostra. A Jorba tenim més de 2 mil hectàrees de bosc i 842 hectàrees de conreu. La proposta del Pla Director és destinar-ne 46 al Parc Tecnològic, 46 hectàrees que a més ja es consideraven sòl industrial des de 2009. La majoria de veïns amb qui parlo ho veuen raonable i positiu. A més, només s’urbanitzarà sota demanda, no es farà res si prèviament no hi ha empreses interessades a instal·lar-s’hi.
I aquestes empreses hi són?
Sí, hi són. Ara mateix tenim una empresa que fa anys que està a Jorba que ens està dient que si no pot créixer, haurà de marxar. I la meva obligació com a alcalde és fer tot el possible perquè no se n’hagi d’anar. I també tenim peticions d’empreses multinacionals, però abans d’acollir-les ens assegurarem que siguin projectes respectuosos amb l’entorn, que generin llocs de treball de qualitat i que generin el que es coneix com a “impacte tractor” en pimes que podrien acabar ocupant les parcel·les petites que ara hi ha vacants.
De les propostes incloses inicialment en el PDUAECO, ja n’han caigut dues: Can Morera i Vilanova Sud, i en tots dos casos, també per oposició del govern municipal. Sembla que el consens inicial ja no és el que era. Creu que això és perjudicial pel futur del territori?
No és perjudicial perquè hem estat capaços de construir consens al voltant de la proposta de la zona de l’Aeròdrom i del Parc Tecnològic Igualada-Jorba. Feia molts anys que la ciutadania reclamava als ajuntaments que actuessin en clau de Conca. Ara és així. I no només anem plegats els representants polítics sinó també la quinzena d’agents socioeconòmics que formen part de l’Aliança per la Conca. Mai no havíem treballat tan units com ara.