Un article de
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa
18 de febrer de 2024

“Animalia”, de Jordi Camí, una esplèndida i vivament comunicativa fotografia d’autor

Unes declaracions sinceres i plenes de saviesa, a propòsit de les relacions entre homes i animals, ens emplacen inequívocament en la secular història de la utilització dels animals com a força de treball, com a guardians de la casa i del terreny, com a figures d’explotació a l’espectacle, com a símbols sacralitzats del culte, com a models de recerca biomèdica, com a guia per a persones discapacitades, com a vincle afectiu per als seus amos; i, per descomptat, per al consum alimentari humà. Des d’aquest angle, si bé aquestes relacions de signe utilitari mai no van ser qüestionades; recentment, els moviments pro animalistes han emergit bo i subratllant les atribucions i valors humans dels animals i, en especial, per defensar els drets d’aquells que interactuen amb els humans. La valoració ètica de la relació entre l’ésser humà i l’animal, sobretot al món Occidental, empeny cada cop més a prendre consciència d’un tracte més humanitzat.

Fira Gall, Vilafranca del Penedès.

D’aquest personal coneixement i d’unes lògiques conviccions se’n deriva “Animalia”, una magnífica i oportuna presentació fotogràfica; un treball rigorós, que pretén mostrar la variada i contradictòria relació dels homes amb els animals, en una exposició oberta al públic durant aquest mes de febrer, a La Lliga, de Capellades. Pas a pas, i fotografia a fotografia, des d’una mirada atenta, la mostra ens evidencia les fermes arrels documentalistes de l’autor que ens situa davant d’un reportatge propi de la inspiració clàssica de la fotografia animalista. El resultat: unes imatges de gran qualitat en què la llum i la pròpia força energètica que desprenen les figures animalístiques apunten a transformar la percepció que l’espectador té de l’univers animal, tot incorporant un nou argumentari en base a la seva relació amb els humans.

Mercat d’animals de Bac Ha, Vietnam del nord. 

Quant a l’autor, amb una longeva trajectòria fotogràfica, la seva naturalesa eclèctica l’ha portat a produir tota mena de projectes estètics i conceptuals. Professionalment, ha treballat -com a freelance- a: Greenpeace, Metges sense Fronteres, la Universitat Internacional de la Pau, Premsa i Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat. També ha estat cap de fotografia del Diari de Barcelona i ha publicat en mitjans com: El País, El Periòdico, La Vanguardia, Rutas del Mundo, Descobrir, Altaïr, GEO i National Geographic. En un altre àmbit, les seves exposicions han traspassat les nostres fronteres. I, els darrers anys, en una nova etapa, s’està decantant per a potenciar el seu treball més personal.

Turista japonès jugant amb un mono que ha comprat per diversió.

Val a dir que, aquesta exposició va ser seleccionada per a ser exposada a la 5a Biennal de Fotografia de QgatFoto, que es va celebrar els mesos de desembre/ gener de 2022/2023, a Sant Cugat del Vallès.

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×