Addiccions: el greu problema del segle XXI

18 de juny de 2023

Reconèixer i admetre una addicció és un moment crucial en el procés de recuperació. Aquí tens 7 passos per fer-ho:

1-Sigues honest amb tu mateix:
Reconèixer una addicció pot ser difícil i poden produir-se sentiments de vergonya o negació. No obstant això, és fonamental ser honest amb tu mateix sobre el teu problema. Admetre que tens una addicció és un pas essencial per a buscar ajuda i començar el procés de recuperació. El pas més important és el d’admetre que es té un problema i reconèixer la necessitat d’ajuda. Accepta que la teva addicció està afectant negativament la teva vida i que no pots enfrontar-la, sol.

2-Educar-se sobre les addiccions:
Aprèn sobre les característiques comunes de les addiccions i com afecten la vida de les persones. Coneix els símptomes i els efectes negatius associats amb diferents tipus d’addiccions, com les drogues, l’alcohol, el joc, la pornografia, etc. Això t’ajudarà a comprendre millor la teva situació i a prendre decisions informades, sobre el camí cap a la recuperació. Estudia la teva addicció en concret.

3-Reflexiona sobre el teu comportament:
Fes una avaluació honesta del teu comportament. Examina si has experimentat dificultats per controlar el consum de substàncies o per participar en certes activitats. Considera si has tingut problemes legals, financers, laborals o personals a causa del seu comportament addictiu. Anota-ho tot.

4-Busca retroalimentació de persones de confiança:
Parla amb familiars i amics pròxims sobre les teves preocupacions. Demana’ls la seva opinió sobre el teu comportament i escolta les seves perspectives amb ment oberta. Sovint, les persones pròximes poden reconèixer patrons problemàtics que tu pots passar per alt. Comunica’t amb els teus sers estimats. No tinguis por de buscar el seu suport. Comparteix les teves preocupacions i dificultats amb ells. La seva col·laboració és fonamental.

5-Consulta un professional de la salut:
Si sospites que tens una addicció, busca ajuda d’un professional de la salut, com un metge, un terapeuta o un centre especialitzat en addiccions. Ells poden avaluar la teva situació, proporcionar-te orientació personalitzada i recomanar-te el millor pla de tractament.

6-Busca suport en grups d’ajuda mútua:
Unir-se a grups de suport com Alcohòlics Anònims, Narcòtics Anònims o altres grups similars resulta molt beneficiós. Aquests grups brinden un entorn segur on pots compartir les teves experiències amb persones que han passat per situacions similars i rebre suport i orientació dels qui entenen la seva lluita. Poden brindar un entorn d’ajuda i comprensió. Connectar-se amb altres persones que han passat per les mateixes experiències és molt beneficiós durant el procés de recuperació.

7-Recorda que reconèixer i admetre una addicció és el primer pas cap a la recuperació
I també cap a una vida més saludable i equilibrada. Però el camí cap a la recuperació completa pot ser molt desafiant. Buscar ajuda professional i envoltar-se d’un sistema de suport sòlid pot marcar la diferència en el teu procés de recuperació, a més de confiar en els teus sers estimats durant aquest procés.

Els signes i símptomes de les addiccions poden variar segons el tipus d’addicció, però aquí hi ha alguns indicadors comuns a tenir en compte:

– Canvis en el comportament: L’addicció pot portar a canvis significatius en el comportament d’una persona. Poden tornar-se introvertits, distants o defensius sobre la seva addicció. També poden experimentar canvis d’humor dràstics: irritabilitat, ansietat o depressió.

– Pèrdua de control: Les persones amb addiccions sovint lluiten per controlar el seu consum o participació en l’activitat addictiva. Poden fer promeses de deixar-ho o reduir-ho, però no poden complir amb aquestes metes. Experimenten una compulsió incontrolable de continuar amb el seu comportament addictiu malgrat les conseqüències negatives.

– Tolerància i síndrome d’abstinència: La tolerància es desenvolupa quan es necessita cada vegada més d’una substància o activitat per a aconseguir el mateix efecte. La presència de símptomes d’abstinència físics o emocionals quan s’intenta deixar l’addicció és un altre indicador comú. Aquests símptomes poden incloure ansietat, sudoració, tremolors, nàusees, insomni, depressió o irritabilitat.

– Priorització de l’addicció: Les persones amb addiccions sovint prioritzen el seu consum o participació en l’activitat addictiva per sobre d’altres responsabilitats i compromisos. Poden descurar el treball, els estudis, les relacions personals i les activitats que abans gaudien.

– Negació i minimització: És comú que les persones amb addiccions minimitzin o neguin la gravetat del seu problema. Poden justificar el seu comportament, culpar a uns altres o inventar excuses per a continuar alimentant la seva addicció.

A la clínica Mas Amigó de Santa Margarida de Montbui, estem especialitzats en la cura d’addiccions en general, però personalitzarem el teu cas. Contacta’ns en el telèfon gratuït 935 224 534/ www.clinicamasamigo.com.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari