Entrevista a Josep Grados Riba, gerent i segona generació de Cal Pepe
El Josep Grados Riba és fill del Josep Grados i la Laura Riba, fundadors de Cal Pepe, una xarcuteria i cansaladeria al cor de Montbui fundada el 1973, fa 50 anys. En Josep va aprendre l’ofici del seu pare i el va ampliar a l’escola del gremi de Barcelona.
A Cal Pepe som cansaladers xarcuters artesans des de 1973. Ens dediquem a la venda de carn de porc, pollastre i vedella i l’elaboració artesana de productes principalment de carn de porc. Al capdavant de Cal Pepe actualment hi so jo, Josep Grados Riba, fill dels fundadors Josep Grados i Laura Riba. Vaig aprendre l’ofici del meu pare i vaig acabar ampliant els coneixements en l’escola del gremi de Barcelona.
Tenim una àmplia varietat en carn fresca, elaboració pròpia tant fresca com cuita i en xarcuteria i formatges. També trobaràs congelats com canelons, croquetes, mandonguilles, caldo casolà, tot d’elaboració pròpia i fets com a casa. Som un equip jove preparat per donar-te el millor servei i amb ganes que gaudeixis de tots els àpats.
Què signifiquen aquests 50 anys per a Cal Pepe?
Es podria dir que és una fita aconseguida, un agraïment molt gran cap als nostres clients que han tingut (i continuen tenint) confiança en nosaltres. També és una responsabilitat molt gran estar a l’altura que els nostres clients es mereixen, i més tenint en compte els temps que estem passant pels preus alts, angúnies de no entendre què està passant, entre d’altres.
Com ha canviat l’empresa en aquests 50 anys?
Hem tingut uns quants canvis durant tot aquest temps tant d’equipaments com en l’oferta dels nostres productes.
Quan els meus pares van obrir la botiga era una «cansaladeria-xarcuteria-pollastreria-pesca salada» i els taulells on es posaven les peces per vendre eren taules de marbre sense fred, l’únic que estava refrigerat era la cambra frigorífica. Amb els anys s’han fet tres reformes a fons per equipar-nos amb maquinària més adequada. Els productes també han anat canviant, passant de fer una elaboració molt bàsica i una oferta de carn limitada a multiplicar per molt la varietat de productes que elaborem, augmentant la secció de xarcuteria i buscant aquelles peces de carn amb la millor relació qualitat-preu que es necessiten per al dia a dia o per si busques una cosa especial per a un moment en concret.
Des del 2012 estem reconeguts per la Generalitat de Catalunya com «Artesania Alimentària», aquest és un reconeixement que ens va fer especial il·lusió, ja que la base de la nostra elaboració és la tradició, mantenint fórmules centenàries i també fent les nostres petites innovacions.
Què heu mantingut durant tots aquests anys?
Ens hem mantingut en el mateix raconet de Montbui des que vam obrir. L’elaboració de productes artesans de tradició catalana és el pilar de la nostra elaboració.
Quina és la vostra filosofia i valors?
Al llarg de la nostra trajectòria hem tingut diferents eslògans com: “Mimem els nostres productes”, “Els canelons de la iaia”…, i el cas és que tots són de veritat, la meva filosofia (inculcada pels meus pares) és que no elaboro ni venc res que no els doni per menjar als meus fills, d’aquesta manera els nostres clients estan tranquils amb els productes que s’emporten a casa.
Si em preguntes pels nostres valors el que puc dir és que el primer per a nosaltres és conèixer què volen o busquen o agrada a les persones que venen a comprar. Així és com van evolucionant els productes a taulell. Patim molt perquè el que posem a la venda no agradi o tingui el més mínim problema. I si passa, ens agrada que ens ho diguin per així trobar la solució.
Manteniu clients de tota la vida?
La veritat és que sí, i a més ens venen a comprar també les netes/nets d’aquelles mares que van venir al principi d’obrir, això vol dir que ens han passat i passen les tres generacions (mare, filles/fills i netes/nets). Però també hem de dir que tenim molta gent jove que ve a comprar, i això significa que posen al davant la qualitat (ja sigui perquè tenen fills petits o perquè s’han adonat de la diferència que hi ha amb la carn dels lineals dels súpers) i que entenen que el temps invertit es transforma en salut.
Teniu clients de tota la comarca, oi?
La veritat és que podem presumir una mica que sí, que ens venen de tota la comarca i com anècdota tenim clients que quan van al REC d’Igualada aprofiten i venen expressament a comprar, ja que els hi agrada el que troben. Però la nostra clientela més nombrosa és de la Conca d’Òdena (Montbui, Igualada i Vilanova), però també en tenim de la Pobla, Òdena, La Llacuna, Copons…
Quin és el vostre producte estrella? L’únic que només ens pot donar Cal Pepe.
Aquesta és difícil de contestar, per a mi el principal producte et diria que és l’elaboració cuita tradicional (botifarres i bulls blancs i negres), però actualment el que té més èxit són les hamburgueses, adobats i botifarres crues. El que tot client ens compra és el pernil cuit (sigui de porc o de gall d’indi). Tenim clients, i molts, que venen expressament a buscar els canelons que elaborem (realment són com els que feia la meva iaia).
També teniu productes de temporada, oi?
Sí, aquest és un terme que he insistit molt a mantenir, ja que cada vegada es veu més en el mercat com es dilueix la línia de temporada per poder-ho vendre durant tot l’any, per exemple la botifarra d’ou, que és una botifarra que per tradició es ven per Carnaval, abans de la Quaresma, però cada vegada es veu més durant tot l’any i, amb això, el que s’aconsegueix és que perdi l’encant que té. Així que nosaltres hem decidit dividir l’any en quatre estacions i a cadascuna trobaràs uns productes i uns elaborats que en altres dates no trobaries.
També disposeu de productes sense gluten, baixos en sal o més específics.
I tant que sí! La gran majoria de productes que tenim són sense gluten, ja que el que venem és carn, i els que en porten com per exemple canelons, croquetes, mandonguilles és per què encara no hem trobat una alternativa que ens agradi. També tot el que elaborem és baix en sal, i sempre que sigui possible elaborem per encàrrec els mateixos productes lliures de qualsevol al·lergen que et pugui afectar. D’aquesta manera qualsevol pot gaudir, per exemple, d’una bona hamburguesa.
Quantes persones formen part de Cal Pepe?
En total som sis persones, quatre fantàstiques noies que estan al capdavant del taulell i que en saben un pou, i dos nois que som el meu cunyat que està a l’obrador i jo mateix que principalment estic a l’obrador però també al taulell.
Molts dels vostres productes són artesans, però d’on provenen les matèries primeres?
La majoria de les matèries primeres que utilitzem són de km 0, de la província de Barcelona. Tenim alguns elaborats més especials amb els quals hem de trencar aquesta norma, per exemple les hamburgueses Black Angus que és una carn de vedella que portem de Nebraska (Estats Units).