Un article de
Genar Esteve

Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

9 de novembre de 2025

L’acidesa intestinal, o excés d’àcid a l’estómac, és una de les queixes més comunes i incòmodes del sistema digestiu

Imatge: Tharakorn via Gettyimages
Un article de

Què és exactament?

L’acidesa intestinal (o reflux) passa quan els sucs gàstrics, massa àcids, pugen cap a l’esòfag o irriten la mucosa digestiva. Es nota com una cremor darrere l’estèrnum, una sensació de foc o fins i tot un regust àcid a la boca. Pot venir per:

  • Menjar massa o massa ràpid.
  • Excés de cafè, alcohol, xocolata, fregits o picants.
  • Estrès, tabac o falta de descans.
  • Certs medicaments (com antiinflamatoris o corticoides).

Què es pot fer per prevenir-ho?

  • Menjar en calma i porcions petites. El sistema digestiu és com una màquina fina; si la forces, s’escalfa.
  • Evitar estirar-te just després de menjar. Espera unes dues hores a fer-ho.
  • Redueix aliments irritants: cafè, tomàquet cru, cítrics, alcohol i embotits.
  • Beu aigua sovint, però no en excés durant els àpats.
  • Manté un pes saludable. La pressió abdominal pot afavorir el reflux.

L’acidesa es pot tractar amb:

  • Antiàcids de rescat (com hidroxid d’alumini i magnesi, o carbonat de calci) per alleujar de seguida.
  • Protectors de la mucosa (com el sucralfat) si hi ha irritació.
  • Inhibidors de la bomba de protons (omeprazol, pantoprazol, etc.) per casos més persistents, però sempre amb supervisió mèdica, no per automedicar-se crònicament.
  • Productes naturals útils: infusions de camamilla, malva, regalèssia o extractes d’àloe vera estabilitzat.

L’acidesa no sempre és només per menjar malament. A vegades és un avís del cos que vas massa accelerat o tens tensió acumulada. Un intestí irritat sovint reflecteix un estat d’ànim igualment irritat.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!
Comenta aquesta entrada:
Et recomanem×