Un any més, els passats 7, 8 i 9 d’octubre, i a partir del reclam específic “Patrimoni i Sostenibilitat”, en un gran nombre de municipis de Casa Nostra s’han celebrat, amb una exhaustiva proposta d’activitats, les Jornades Europees de Patrimoni (JEP); una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea, impulsada pel departament de Cultura de la Generalitat, i en col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i de Catalonia Sacra.
Per a aquesta avinentesa, “Patrimoni i Sostenibilitat”, Europa ha plantejat la necessitat de protegir el nostre patrimoni (material, immaterial i natural) des de la perspectiva de contemplar la seva preservació de la manera més sostenible possible, ateses les adversitats que puguin derivar-se del canvi climàtic; considerant sens dubte la vàlua del patrimoni a nivell global i com a una font de documentació i memòria, viva i participativa, destinada a ser transmesa a tota la població.
Així doncs es tracta d’una proposta cultural, dotada de tots els recursos viables per a la descoberta i preservació de tot un patrimoni cultural, concebut com a un bé comú ja sigui des del nostre àmbit estrictament local i català fins al d’abast europeu; amb una clara orientació de dinamitzar a nivell cultural i turístic la descoberta del patrimoni que constitueix el Barri del Rec.
I, pel que fa a la ciutat d’Igualada, a propòsit de celebrar-se enguany la capitalitat de la Cultura Catalana, aquesta nova convocatòria, va estar presentada, a la seu de l’edifici de Cal Maco, amb el projecte “RECorreguts. Rutes a peu pel Barri del Rec d’Igualada”, per la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; els regidors de Cultura i Turisme de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps i Jordi Marcé; el president de l’Associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela; i la directora del Museu de la Pell d’Igualada, Glòria Escala.
Amb aquest projecte patrimonial d’aquest 2022, “RECorreguts. Rutes a peu pel Barri del Rec d’Igualada”, es vol insistir en la necessitat de donar a conèixer -de la manera més extensible possible- aquesta icona del patrimoni industrial català, que és el Barri del Rec; un magnífic conjunt arquitectònic declarat Patrimoni Industrial de Catalunya. I això es fa mitjançant la disposició de diverses eines i materials de caràcter divulgatiu i adreçats a tots els públics; com és el cas de: un mapa-guia que proposa i convida a recórrer i conèixer -de la mà de rutes autoguiades- alguns dels elements més singulars d’aquest Patrimoni; un portal web, http://www.recigulada.cat , desenvolupat amb la complicitat del teixit associatiu del barri- i un vídeo promocional del Barri del Rec, entre altres propostes.
En aquest sentit, dues de les primeres convocatòries adreçades al coneixement del nostre Patrimoni igualadí es van dur a terme el passat dia 8 d’octubre a la tarda, amb la Ruta a peu pel barri del REC. I, al capvespre, amb el propòsit de reconèixer la figura del Manel Caro, un dels grans activistes culturals i defensor del Patrimoni del Barri del Rec, es va fer un Acte d’homenatge, amb la disposició d’una placa personalitzada als peus de la Xemeneia del Tint del Pallarols, a la cruïlla del carrer de la Creueta amb el carrer del Rec.
Perdoneu-me la llicència personal d’escriure en majúscules “Barri del Rec”!.