“Cal trobar l’equilibri entre el creixement de l’empresa i el seu caràcter familiar”
Tinc 44 anys. Soc de Sant Pere de Riudebitlles. Llicenciat en ADE. Soc conseller delegat de Pere Valls SA. Actualment visc a Badalona.
Quants anys fa la teva empresa? Tinc entès que sou una empresa inicialment familiar. Explica’ns una mica la seva història.
Els orígens de Pere Valls, a Sant Pere de Riudebitlles, es remunten als molins de Cal Jan, un conjunt de tres molins paperers construïts a mitjan s. XVI després d’una llicència de construcció signada pel mateix Abat de Montserrat, Pedro de Burgos. La història de l’ofici paperer de la família Valls, però, la trobem un cop acabada la Guerra de Successió en un d’aquests tres molins, l’anomenat “Molí del mig”, on Joan Valls va emprendre una trajectòria en el món de la fabricació de paper que actualment, nou generacions familiars després, encara mantenim viva i fidel als seus orígens.
Quants treballeu a l’empresa? Quina quantitat de paper feu al dia?
Actualment som 35 treballadors i fabriquem 80 tones de paper nou cada dia, això son unes 20.000 tones anuals.
En quins sectors treballeu? Feu tot tipus de paper?
En els inicis es fabricava paper d’estrassa per embolicar aliments i després, quan van aparèixer el cartró ondulat, es va a passar a fabricar paper per fer aquest cartró. Aquest va ser el nostre mercat durant molts anys. A mesura que augmentava la competència en aquest sector, i sobretot al fet de que les grans companyies començaven a integrar-se, és a dir, es fabricaven el paper, la planxa de cartró ondulat i les caixes; vam decidir començar a diversificar buscant altres productes i altres mercats. Aquesta va ser la gran decisió, ja que moltes de les fàbriques que es van quedar fabricant un monoproducte per el sector del cartró ondulat , avui han desaparegut
D’aquesta manera avui fabriquem més de deu tipus de paper reciclat diferents, i per sectors com l’alimentació, avícola, industrial, higiènic, bosses de paper i altres…
Per complimentar aquesta diversificació, l’any 2005 vam posar en marxa una divisió de manipulació, mitjançant la qual poder oferir aquests papers en diversos formats: en bobines, en fulles, gofrats… etc
Diuen que el món del paper desapareixerà… Com veus el futur?
Som molt optimistes quant al futur: el paper no desapareixerà; al contrari, cada vegada surten noves aplicacions, sobretot en el món del packaging. Està clar que la sensibilització del món industrial per apostar cada vegada més per productes reciclats i biodegradables va molt a favor nostre. Els productes basats en combustibles fòssils, allà on tenen possibilitats de ser substituïts, sí que tenen un futur complicat.
La implantació de gestions basades en l’economia circular i l’aprofitament de recursos és ja una realitat, i en aquest aspecte el paper és un exemple claríssim.
Amb tots aquests anys d’existència a la vostra empresa hi ha hagut molts canvis. Heu fet canvis d’imatge i de manera de treballar?
Evidentment en tots aquest anys l’empresa ha canviat molt, sobretot en els últims 20, ja que la tecnologia ha tingut un paper molt important, modernitzant els processos i també la gestió, per fer que l’empresa tingui la productivitat necessària per competir. El repte ha sigut, i crec que encara és vigent, el saber mantenir l’equilibri entre una empresa que creix de forma important, però que a la vegada vol mantenir el caràcter familiar que sempre l’ha caracteritzat. El compromís de tot el personal de PERE VALLS durant aquests anys ha sigut clau i volem que continuï així.
Exporteu? En el cas afirmatiu, a quins llocs?
El nostre mercat és bàsicament Catalunya i Espanya, amb exportacions a Portugal i França.
La fira MaqPaper. En formeu part? Creus que queda prou representat el sector del paper en aquesta fira? I a l’Anoia?
Ara mateix MaqPaper és l’única fira del sector a l’estat espanyol, i sempre és un avantatge que la tinguem tant aprop. El fet de fer-la coincidir amb la fira energètica també em sembla un encert, ja que són dos sectors que van molt de la mà. Penso que és una fira que encara té molt recorregut i que encara pot créixer més, tant a nivell d’expositors com a nivell de conferències. A nivell de l’Anoia em sembla que és una eina molt profitosa per donar a conèixer la comarca, tradicionalment paperera, i en la que m’agradaria destacar la feina de la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) que està dedicant molts recursos a promocionar el sector paperer des de molts punts de vista.