12.2 C
Igualada
Dissabte, octubre 24, 2020

Violències masclistes més enllà dels blaus

El Parlament de Catalunya considera les violències masclistes com un problema de salut pública per les seves implicacions i grans dimensions. L’OMS situa la violència contra les dones com una epidèmia, ja que les morts que provoca són més elevades que moltes malalties esteses mundialment.

De fet, les violències de gènere, poden provocar patologies i tenen clares repercussions tant sobre la salut física i psíquica com social i sexual-reproductiva de les dones. La doctora i especialista en medicina i perspectiva de gènere, Carme Valls, afirma que la violència psicològica o física dilatada en el temps destrueix lentament els recursos físics i morals de les persones que la pateixen.

El cos de les dones reacciona a aquesta violència contínua i els símptomes i les patologies amb les quals el cos s’expressa poden ser també diverses i van més enllà d’un braç trencat o d’un ull blau.

Efectes sobre la salut física

La salut física es veu deteriorada de moltes maneres diferents. Les dones poden patir vertigen, ofecs, mals de cap, cremor d’estómac, diarrees, nàusees i vòmits. També són molt comuns els dolors musculars o contractures i un dolor a la columna dorsal baixa. Un altre símptoma és el dolor precordial i taquicàrdies. A més, es poden veure també augmentats els problemes cardiovasculars i s’associa a nivells més alts de colesterol i a un augment de les possibilitats de tenir malalties inflamatòries i l’arterioesclerosi.

Aquests símptomes apareixen quan hi ha violència, ja que els nivells d’estrès de la víctima són molt elevats i això comporta una alta acumulació d’adrenalina que desencadena tota aquesta simptomatologia.

Efectes sobre la salut psicològica

La salut psicològica també se’n resenteix: l’ansietat, l’angoixa, la depressió i el deteriorament de l’autoestima, a més de nivells més alts d’estrès posttraumàtic, suposen possibles riscos quan una dona ha patit o està patint violència masclista. De fet, el maltractament psicològic comporta un deteriorament de les defenses de la víctima.

Efectes sobre la salut sexual

La violència de gènere també afecta negativament a la salut sexual i reproductiva. Apareixen més dificultats per protegir-se d’embarassos no desitjats i d’infeccions de transmissió sexual.

Efectes sobre la salut social

Els símptomes en la salut social també són importants, ja que l’ésser humà és eminentment relacional. És molt possible que la dona que pateix violència es vegi abocada a un aïllament social i també es redueixin els dies que es destinen a la vida saludable, per exemple.

A través de diferents estudis s’estima que un 30% de les dones que van al metge per causes psicosomàtiques, poden estar patint violències masclistes. Tot i que sols un 1% és detectat pels i per les professionals sanitàries.

A través del món sanitari els i les professionals tenen una posició clau per detectar aquesta violència i poder guiar a la persona que la pateix. Per fer-ho és important que aquests estiguin formats i sensibilitzats per saber actuar en aquestes ocasions. Tenir consciència que això és així pot ajudar a fer uns diagnòstics més acurats i així poder tractar no només els símptomes sinó atacar l’arrel del problema.

El sistema patriarcal usa les violències masclistes per mantenir el privilegi masculí i el sotmetiment de les dones, perpetuant així una situació de desigualtat i jerarquia. Aquest sistema impregna tots els àmbits de la nostra societat i la salut també es veu afectada.

El cos de les dones intenta parlar a través dels seus símptomes, ens toca saber-lo escoltar.

Mònica Morros, politòloga

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Veïns de Calaf reclamen una solució al tema de l’aigua, ja

Els veïns de Calaf comencen a estar ja cansats dels problemes endèmics amb l’aigua del municipi, que cada vegada són més recurrents i demanen...

L’Associació Polígon dels Plans torna a la Unió de Polígons de Catalunya

L’Associació Polígons dels Plans ha tornat a formar part de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), entitat vinculada a la Cambra de...

La UEA prepara per dimecres el IV Fòrum Empresarial de l’Anoia

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) reprèn el proper dimecres dia 28 d’octubre, la celebració del IV Fòrum Empresarial de l’Anoia, que havia quedat...

Una sessió particular

Intensa, caòtica i productiva, serien tres adjectius per qualificar la sessió deliberativa sobre els Espais Oberts que va organitzar el Departament de Territori el...

S’ajorna l’estrena europea de l’Igualada Rigat

El Comité Europeu d’hoquei sobre patins ha decidit l’ajornament de dotze partits de les competicions continentals previstos per al pròxim novembre 7, “atenent la situació...
Compartir