El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i el Consorci Escola Tècnica d’Igualada (CETI) van signar dimecres un conveni per millorar protocols en matèria de seguretat en indústria química en cas de futures intervencions i millorar la resposta operativa. En aquest context, es considera positiva l’elaboració de les Fitxes Operatives sobre Elements de Risc (FOER) que realitzen els Bombers de la Generalitat com a documents que contenen la informació més essencial de cada instal·lació per poder ser consultada de manera àgil en cas d’emergència.
Amb aquest conveni, que han signat el director general de prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments del Departament d’Interior, Juli Gendrau, el director general d’Universitats i president del Consorci Escola Tècnica d’Igualada, Josep Pallarès, i el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Blai Paco, les tres institucions manifesten el desig de participar en el projecte i valoren la iniciativa pel benefici social que comporta.
Durant la signatura del conveni, Gendrau ha destacat la col·laboració entre el Cos de Bombers i el sector industrial de l’Anoia permet incrementar les mesures de seguretat industrial i l’eficàcia dels cossos operatius en cas d’una emergència. Joan Rovira, cap de la Regió Metropolitana Sud, ha remarcat que aquest és “un conveni innovador, no tenim cap altre exemple a Catalunya on totes tres parts treballin conjuntament per millorar protocols”.
[publicitat]
En aquest sentit, Blai Paco ha destacat que “en un principi no sabíem si hi hauria receptivitat per part de l’administració, i hem vist que sí, que tots plegats tenim un objectiu comú, com és el de garantir la continuïtat de l’activitat química i la seguretat del conjunt de la ciutadania. I cal destacar que el conveni que avui signem s’ha enllestit en un temps rècord; en tan sols uns mesos ens hem posat d’acord en un projecte pioner que esperem que tingui continuïtat en d’altres territoris”.
El portaveu de la UEAQuímica, Xavier Bustos, hi ha afegit: “Fruit de l’incident del 2015, les indústries del sector ens vam plantejar què calia fer, i vam veure que sobretot calia ser transparents envers la societat. Per això vam iniciar els contactes amb Bombers, perquè creiem que la transparència de les nostres indústries és un bé social, i ara estem molt satisfets d’haver pogut arribar a aquest acord a tres bandes.”
L’objecte del conveni és establir el marc de col·laboració de la DGPEIS del Departament d’Interior, el CETI i la UEA per millorar la seguretat química de l’Anoia mitjançant l’elaboració de les FOER per part dalumnes de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (EEI), uns documents de dues pàgines que contenen la informació més essencial de cada instal·lació per poder ser consultada amb celeritat de camí a la incidència: dades de contacte, productes principals, plànols d’accés, elements de prevenció presents a la pròpia indústria…
Mitjançant aquesta col·laboració, la UEA confia en què no es tornin a produir incidents com els registrats a Igualada el febrer del 2015 o el juliol del 2009, ambdós deguts a errors humans. O que, si tornen a ocórrer, Bombers de la Generalitat pugui disposar ja de tota la informació de cada indústria des del minut 1, possibilitant així una actuació més ràpida i precisa.
Més de 30 empreses
La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) compta amb una sectorial específica d’empreses químiques, la UEAQuímica, que dinamitza les més de 30 indústries del sector existents arreu de la comarca, moltes de les quals punteres en els seus camps d’especialització en sectors com l’adober, l’agroalimentari, el farmacèutic i el tractament de l’aigua, entre d’altres. Treballant colze a colze amb les empreses, la UEAQuímica té per objectiu resoldre necessitats comunes, tant en el si del propi sector com envers l’administració i el conjunt de la ciutadania.
La UEAQuímica va identificar al llarg del 2016 la necessitat d’iniciar algun tipus de col·laboració preventiva amb Bombers de la Generalitat per millorar protocols en matèria de seguretat en casos d’intervencions futures en planta química. Més enllà del compliment estricte de les normes de seguretat que ja duen a terme les empreses químiques anoienques, el sector també tenia una voluntat real de mantenir un contacte directe amb el cos de Bombers de la Generalitat. Una voluntat de col·laboració que, des del primer moment, també va ser compartida pel comandaments i agents del cos.
Des de finals de l’any passat, i en una iniciativa pionera a Catalunya, agents del parc d’Igualada han visitat diverses indústries de la comarca per fer-se una idea nítida de cada empresa i, així, poder tenir una major efectivitat en casos d’intervenció futura. En aquestes visites preventives, coordinades per la UEA, els quatre torns d’agents es fan una idea nítida de com estan estructurades internament cadascuna d’aquestes instal·lacions, amb quins materials treballen, quines modificacions en el terreny presenten (escales, rampes, accessos…), quins dispositius de protecció ja hi ha a cada recinte… Tot plegat amb l’objectiu de minimitzar riscos de cara a un hipotètic incident futur.
Amb l’acord signat aquest dimecres, 26 de juliol, es referma la voluntat de col·laboració público-privada en matèria de prevenció.