Un article de
Mercat de Casa
Productes locals
19 de març de 2021

Toca preparar l’hort! Encara que no ho hagis fet mai, ara, pot ser un bon moment

Al jardí, al balcó, en un petit terreny, qualsevol espai on poder posar una mica de substrat i hi tinguem accés a l’aigua i llum, pot ser un bon lloc per fer-hi un hort per autoconsum.

Aquesta època, és moment de començar a planificar l’hort, preparar-ne el planter, l’espai i començar a pensar quins cultius ens interessen més en cada cas. Una bona opció, evidentment és comprar el planter en agrobotigues de proximitat. Tot i així, des de Mercat de Casa us animem a fer-vos el vostre propi planter a partir de llavors.

Recentment, el Col·lectiu Eixarcolant ha tret la seva varietat de llavors tradicionals per vendre, que podeu adquirir a través de la seva pàgina web. Sinó, espais com el Sindicat, o d’altres botigues de jardineria o centres agrícoles en podem aconseguir fàcilment.

Si és la primera vegada que feu un hort, us recomanem començar per espècies fàcils i que, en principi no en donaran masses problemes. El carbassó, el tomàquet, l’enciam, la bleda, la ceba, el pebrot i l’albergínia serien una bona manera de començar. També podem plantar entre aquestes verdures i hortalisses, plantes silvestres i tradicionals per condimentar els nostres plats.

Les plantes aromàtiques són també una bona opció per plantar als nostres horts, ja que la gran majoria ens donaran sabor als plats durant tot l’any; el romaní, la farigola, l’alfàbrega  o la tarongina són espècies prou resistents amb el clima que tenim.

Va, preparem el planter! El primer que necessitarem és un recipient on plantar-lo. Podem fer-ho en safates de planter o en recipients reciclats com els del iogurt amb un forat per drenar l’aigua. Pel que fa al substrat, ens el podem fer nosaltres o optar per qualsevol compost comercial que ens recomanin en el centre agrícola en comprem el material.

Un cop dipositada la llavor, haurem de mantenir aquest planter amb llum natural i mantenint el substrat humit en tot moment per garantir-ne la germinació. En la majoria d’espècies, entre 7 i 15 dies en podrem veure els primers brots. Amb el pas de les setmanes, quan veiem que el planter ja assoleix uns 15 centímetres i comença a desenvolupar força fulla, ja el podrem trasplantar al terra, al test més gros o al lloc definitiu on farem el cultiu. La temperatura ha de ser constant durant el procés de germinació, per això ara aquesta època que moltes vegades ens sorprenen gelades cal estar pendent i si cal entrar el planter en zones interiors on arribi la llum.

Durant tota la temporada i en totes les espècies que cultivem, haurem de seguir el seu estat, estar atents a les fulles, a l’aspecte i al seu creixement. A internet, podem extreure informació necessària en cada cas i per cada hortalissa o verdura del nostre hort.

A internet i en llibres d’introducció al món de l’horticultura també trobareu com construir sistemes de gota a gota de forma casolana, com barrejar i organitzar els cultius a sobre el terreny, com fabricar adobs casolans i ecològics a casa i com cuidar els nostres cultius, aspectes, de ben segur molt interessant pel dia a dia del vostre hort.

De ben segur, que les hortalisses, verdures i fruits que produïu a casa us sorprendran molt positivament. Si més no, la satisfacció d’haver-los cultivat vosaltres ho farà una experiència molt emocionant. La seva empremta ecològica i el seu impacte, serà mínim.

El més probable és que no generem totes les verdures i hortalisses que necessitem a casa. Per això es tant important consumir de de proximitat, de productors de la zona que de ben segur que cuiden els seus horts tant bé com el de casa, reflectint el resultat en la qualitat del seu producte; de proximitat, saludable i ple de valors.

Va, ja teniu feina! Envieu-nos les fotos dels vostres planters, horts i collites a @mercatdecasa o amb #mercatdecasa

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: