Soc la Sílvia Mir, florista, professora d’Art Floral de Rosa Valls Formació i jutge nacional d’Art floral. Vaig començar en el món de les flors treballant amb la meva mare a la Flostisteria Kentia d’Igualada. Actualment em dedico a la formació, treballo com a florista freelance en floristeries i empreses d’esdeveniments i també faig de jurat en diferents competicions d’Art Floral.
Què és la Copa del Món d’Art Floral?
És una competició que se celebra cada quatre anys i aquest 2019 es celebrarà a Filadèlfia, als Estats Units, entre l’1 i el 3 de març.
Com ens podem imaginar aquesta copa del món?
Com en tots els campionats hi ha representants de diferents països. Ells tenen unes bases a seguir per fer diversos treballs. Per exemple, han de fer un ram de núvia, el guarniment d’una taula, un ram de mà, etc. En aquestes bases ja se’ls posa els requisits tècnics de tot allò que han de fer i per fer-ho disposen de un temps previ per preparar-ho i després, el dia de la competició, fan el treball que se’ls demani.
Com es valora el treball d’aquests floristes?
Hi ha dos tipus de jurat: el que valora o el jurat tècnic. Els del comitè tècnic, del qual jo en formaré part, valorem el treball dels participants mentre aquests estan concursant, que no parlin entre ells, que compleixin amb totes els requisits que se’ls demana a les bases, controlar el temps de preparació, etc.
Per altra banda, el jurat valora l’estètica, el color, proporcions estabilitat, originalitat, etc.
I com s’arriba a la nota final?
És el jurat qui posa la nota final, però a partir d’aquesta nota, segons les indicacions del comitè tècnic es comencen a restar punts per penalitzacions que els concursants hagin pogut cometre durant tot el procés d’elaboració. Per exemple, si quan s’acaba el temps es segueix treballant, això es penalitza. El comitè tècnic som el policia dolent.
Com s’arriba a poder disputar una Copa del Món?
Aquesta copa l’organitza Interflora, que és la principal empresa d’enviament de flors. És cada país qui escull el seu representant. La representant d’Espanya per aquest 2019, per exemple, serà una noia valenciana.
Com arribes a formar part del jurat d’aquesta Copa del Món?
Jo soc florista. Tot i que fa cinc anys que vaig tancar la floristeria familiar que teníem aquí a Igualada després que la meva mare es jubilés i ara em dedico a la formació i a fer de florista freelance. Per exemple, en casaments d’aquests grans com el de la filla del Pronovias o els indus, jo vaig a treballar amb ells.
A més, per altra banda, soc jutge nacional. Només en som tres a tot Espanya i els tres som catalans.
Entenc per tant que la passió per les flors et ve de la teva mare?
Sí, sí. Jo des de ben petita que voltava per la floristeria de la mare. A més, crec que tenen molta importància. Les flors són al nostre costat en els moments més importants de la vida, des del naixement d’un fill, el casament o també la mort.
Quina és la teva decoració floral preferida?
El que més m’agrada a mi és un estil natural, tirant a rústic. No m’agrada ni massa plàstics ni massa brillantor.
Però d’aquí a ser jutge en un campionat del món com s’hi arriba?
Jo m’he anat formant constantment, és un ofici que ens hem de renovar. Quan va sortir la convocatòria per fer de jutge, m’hi vaig presentar i ara ja fa tres anys que formo part de diversos jurats.
Abans de ser jutge havies competit abans?
No, no. A nivell de l’escola on treballo sí que faig demostracions en empreses o fires, però no em crida l’atenció competir. De moment em quedo a la banda dels dolents, fent de jurat.
Hi ha tradició floral a l’Anoia?
El que més conec jo és Igualada i et diria que hi ha un nivell molt bo de floristeria.
I a Catalunya?
També. La veritat és que sempre que hi ha concursos els catalans acostumen a estar a dalt de tot.
Per exemple, Girona Temps de Flors és l’esdeveniment floral més important al país i també el més reconegut fora d’aquí. I aquest mateix cap de setmana també es fan les Festes de la Primavera de Sant Feliu de Llobregat, en què també hi ha una presència molt gran de floristes.
A nivell internacional, quins son els països que més destaquen en l’art floral?
Alemanya és un dels països punters. Per exemple, allí necessites 4 o 5 anys de formació per poder obrir una floristeria, és com si estudiessis una carrera. A diferència d’aquí, a Alemanya, sense una titulació oficial no la pots obrir. I aquest és un dels problemes que tenim aquí, que hi ha gent que obre floristeries sense tenir ni un mínim de formació.