S’ha de fer entre tots – Pere Escolà

4 de desembre de 2015

Massa sovint hi ha qui s’exclama de la falta d’accions per revertir la situació econòmica que ha portat la crisi. Solen criticar la manca de criteri o d’encert de les administracions. Gairebé sempre són els que esperen que siguin els altres qui arreglin les situacions. Afortunadament n’hi ha molts que creuen que han de fer la seva contribució. I la fan. A l’Anoia s’evidencia que hi continua havent il·lusió, ganes i inconformisme. Conscients que, sigui quina sigui la situació, tots i cadascú s’ha d’esforçar per portar el pa a taula.
A l’Antic Escorxador d’Igualada, l’Associació ‘Disseny=Igualada’ va tirar endavant la “Fira IDEA”. L’objectiu era identificar la diversitat productiva i ajudar a la reindustrialització del territori. Posava en contacte professionals del disseny amb empresaris, industrials i promotors. Un espai exhibidor i dinàmic. Quinze estudis de disseny industrials exposaven els seus serveis i productes. Empreses de disseny gràfic, multimèdia (2D, 3D, animació…) i d’interiors, tant domèstics com comercials. Lamentablement el disseny industrial va tenir una representació menor, però va ser de molt bon nivell.
A Masquefa, dins el marc del projecte “Estratègies d’apropament al teixit empresarial”, es va fer una jornada per debatre el sector de les empreses tecnològiques, que tenen un percentatge d’ocupació clarament superior a altres àmbits empresarials i on els professionals troben amb més facilitat sortides relacionades amb la formació que han rebut. I és que les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) s’han convertit en un factor diferencial en el desenvolupament de qualsevol activitat, sigui empresarial o de les administracions. Aquesta iniciativa està en línia amb altres projectes tractors en què estant treballant com ‘Fira Bit’ o ‘Ignius’. Actualment a Espanya hi ha 17.000 ofertes de treball en aquest sector i moltes d’elles no es poden cobrir per falta de professionals. A més, s’estima que en els propers anys les necessitats poden superar els 500.000 nous llocs de treball. Avui ja, els estudiants de formació professional d’aquestes especialitats troben feina immediatament i el 83% els que fan la branca universitària.
I a Igualada va venir la Secretària General del Ministeri d’Indústria del Marroc, Latifa Echihabi, així com Hamid Ben Rhrido, president de la Federació marroquina de les Indústries del Cuir, FEDIC i diversos membres del seu equip. Van signar un conveni de cooperació amb el Gremi de Blanquers per al desenvolupament del projecte conjunt de Formació i Cooperació al Marroc  (FOCOMA). Igualada, inaugurant la renovada Adoberia Bella, es reafirma com a referent de qualitat a Europa. Les sessions formatives i d’assessorament, que tindran una durada d’uns quinze mesos, es faran a Igualada i Fès. Obriran la possibilitat de conèixer i aplicar canvis tecnològics en els processos. Els marroquins aprendran les normatives mediambientals europees, i milloraran la regularitat dels seus productes. I el Gremi de Blanquers d’Igualada reforçarà els seus vincles per continuar el desenvolupament del sector. 
S’afegeixen a d’altres iniciatives, com el restaurant pedagògic ‘L’Atelier’ impulsat per l’Escola Pia, el Biz Marathon d’emprenedoria, el 4D Health, Fira BSTIM, el turisme, la restauració, les indústries gràfiques i el paper. Sense oblidar el Rec.0, el Zoom, o els globus. En totes aquestes activitats és clau la iniciativa de les entitats i persones dels sectors afectats. A vegades reben el suport de les administracions. Però no serviria de res sense les TIC Anoia, Gremi de Blanquers, Fagepi, IDEA, Fira d’Igualada, Escola Municipal Gaspar Camps, Serveis Locals d’Ocupació, Xarxa TET Anoia Sud i tants altres entre els quals hi ha la Cambra de Comerç, la UEA i els mitjans de comunicació. És entre tots que farem possible recuperar una activitat econòmica de qualitat a l’Anoia. I s’ha de seguir fent!
Pere Escolà

Comparteix l'article:

Deixa un comentari