Un article de
Pia Prat Jorba
Directora general de Publicacions Anoia
18 de setembre de 2024

Quinze cervesers, una setantena de cerveses i música en directe, a la Fira de la Cervesa de l’Espelt 2024

Parlem amb Miquel Zenon, de la Bromera, organitzadors de la Fira de la Cervesa Artesana de l’Espelt, que se celebra aquest 21 de setembre

Un article de
Pia Prat Jorba
Entrevistem els organitzadors de la Fira de la Cervesa de l’Espelt, que se celebra aquest 21 de setembre, perquè són ells els qui fan possible que aquest esdeveniment esdevingui una realitat any rere any. La seva experiència i dedicació ens permeten entendre com s’organitza una fira d’aquesta magnitud i quins reptes han de superar per oferir una experiència única als assistents.

Com va sorgir la idea d’organitzar la Fira de la Cervesa Artesana a l’Espelt? Quin va ser l’impuls inicial?

L’origen és la trobada en un curs d’elaboració de cervesa artesana a la taverna catalana El Clot del Clos d’Igualada que portava l’Albert Alsina, president de la nostra entitat. D’aquella coincidència i successives trobades va sortir la idea de fer difusió de la cultura de la cervesa artesana i, al ser uns quants de l’Espelt i alguns companys ser elaboradors d’altres productes com vi, cava… va sortir la idea de fer una fira al poble.

Quants anys fa que se celebra aquesta fira? Com ha evolucionat des de la seva primera edició fins ara?

Enguany serà la 12a edició, sent la primera l’any 2012. Només va ser interrompuda per la pandèmia, el 2020. La Fira ja va començar amb la idea de donar a conèixer la varietat de cerveses artesanes existents, i la difusió prioritària dels elaboradors comarcals, tot i convidant altres cervesers d’arreu a visitar-nos.

Quantes cerveseries hi participen aquest any? D’on provenen? Hi ha alguna novetat respecte les edicions anteriors?

Enguany a la Fira hi haurà 15 cervesers expositors, 14 convidats i nosaltres mateixos, La Bromera, que oferirem sis tipus de cervesa diferents. Bona part, com comentàvem abans, són de la comarca, els altres solen ser de la resta de Catalunya i enguany tindrem la visita d’uns cervesers del Pirineu d’Osca. Es podran degustar una setantena de cerveses diferents, de tota la varietat d’estils i, entre altres novetats, s’està treballant molt en les cerveses artesanes sense alcohol o sense gluten.

Com seleccioneu les cerveseries que participen a la fira? Quins criteris seguiu?

Es prioritzen els elaboradors de proximitat comarcal encara que no sempre els podem encabir a tots, sinó no tindríem espai per a noves cerveseres que no han pogut participar. Als que no són comarcals els convidem un parell d’anys seguits i després anem fent rotacions. Tot això vetllant per l’oferta diferenciada d’estils i la qualitat de les cerveses presentades.

El cartell d’enguany és obra de Jaume Enrich.

Oferta gastronòmica i lúdica

Acompanyant la cervesa, quina mena de menjar es podrà trobar? Hi haurà altres activitats durant el dia?

Pel que fa als espais d’alimentació, busquem varietat, que tothom pugui trobar allò que li vingui de gust. Solem tenir espai de pizzeria, menjar tailandès, creperia, entrepans variats, brasa… i alguns d’ells ja porten a les seves cartes productes vegans, sense gluten, etc. Durant tot el dia hi haurà música ambient i a la tarda/vespre es podrà gaudir de música en directe amb Gala Cañís, a les 7 de la tarda, i a 2/4 de 10 del vespre, concert amb Trambólicos. Cada any apostem per la música en directe durant la fira.

Com s’ha preparat la fira per acollir persones amb necessitats especials? Hi ha transport públic disponible per arribar-hi?

La Fira es desenvolupa en un petit poblet, en un entorn rural. No tenim transport públic i els accessos són a peu pla però, és clar, el camp on es fa la Fira no està pavimentat. Els visitants amb mobilitat reduïda que ja han vingut altres edicions saben que els és molt pràctic comptar amb algun acompanyant que els pugui donar un cop de mà.

Per a cadascuna de les edicions de la Fira heu editat un got de vidre identificador que el visitant s’emporta a casa. És un tret característic de la vostra fira?

Sí. Es demana una col·laboració econòmica a l’entrada i oferim un got de vidre especial a cada edició. Aquest got és per a cada visitant que el desitja, és col·leccionable i el pren a l’acabar. Així no tenim residus plàstics.

Impacte local

Quin és l’impacte local de la fira? Com es beneficia la comunitat de l’Espelt i la comarca?

Si el dia acompanya, podem tenir uns 3000-4000 visitants. Això és una gran quantitat de gent comparat amb els 200-250 habitants que vivim al poble. Tot i això, la gent de l’Espelt està satisfeta (majoritàriament, com és normal) de la celebració de la Fira. Penseu que al poble no tenim ni bar ni cap tipus de comerç, que per tot hem de baixar a Igualada, per tant, qualsevol activitat que se celebri sol ser ben rebuda ja que manté el veïnatge. Potser és per això que, sent tan pocs, al poble es fan un munt d’activitats durant l’any: les Festes del Roser, els sopars d’estiu amb concerts o cinema a la fresca, la Gran Pagesada, la Castanyada, etc.

De l’impacte econòmic només podem dir que tots els professionals que ens visiten, siguin cervesers siguin d’alimentació, ens demanen poder tornar l’any següent. En aquesta fira col·laborem colze a colze amb el Centre de l’Espelt, entitat central al poble, que també participa de la Festa i, com ja hem comentat, prioritzem els cervesers de la comarca.

Plans futurs

Quins són els plans de futur per a la fira? Hi ha alguna intenció d’ampliar o d’incorporar novetats significatives en les properes edicions?

Et seré sincer, és una fira que s’ha fet gran i que organitzem un grapat no tan gran de gent que treballem de dilluns a divendres o dissabtes. Cada any, quan tanquem la Fira, ens diem que serà l’última però ens oblidem molt aviat del cansament i ens hi tornem a posar per preparar la següent.

També ens és feixuc haver de lluitar per tenir un suport logístic i econòmic per part de l’Ajuntament, tot i que s’ha de dir que, amb el canvi de govern municipal, les darreres legislatures s’han anat involucrant molt més i els estem molt agraïts. Cal ser sincers i dir que sense el suport de l’Ajuntament la Fira no seria viable.

També hem de reconèixer l’ajut inestimable dels amics de Mapamundi, grans professionals del sector, que ens ajuden i aconsellen en molts aspectes. També agrair el disseny del cartell d’enguany, obra d’en Jaume Enrich.

No ha estat fàcil haver arribat a la dotzena edició però espero i desitjo que puguem seguir sumant anys.

Hi ha algun missatge que vulgueu compartir amb els lectors per convidar-los a assistir a la fira?

Que vinguin amb ganes de passar-ho bé i conèixer nous productes. Sempre acabem desmentint la gent que arriba dient que no els agrada cap cervesa. Hi ha tanta varietat que és impossible no trobar-ne alguna que els acabi complaent.

Comparteix l'article: