Què faig si em caduca el DNI? O el passaport? I si he de passar la ITV?
Aquestes són preguntes que ens podem fer en cas de necessitar-ho i calen respostes per tal que tots estiguem més tranquils i sapiguem què hem de fer en cada cas.
La caducitat del DNI
El coronavirus també afecta el DNI. Els documents nacionals d’identitat que caduquin a partir de la declaració de l’estat d’alarma tindran un any més de validesa. Per tant es prorroga fins al 13 de març del 2021.
L’estat d’alarma va entrar en vigor dissabte passat, 14 de març. La pròrroga del DNI és una de les mesures urgents extraordinàries aprovades pel govern espanyol per fer front a l’impacte econòmic i social del coronavirus.
Des de dissabte, la Policia Nacional ha suspès l’expedició de tot tipus de documents i ha anul·lat totes les cites prèvies, amb l’excepció d’aquells casos en què s’acreditin motius d’urgència.
El reial decret llei també afirma que “la pròrroga de la validesa del DNI permetrà que puguin renovar-se els certificats reconeguts que s’incorporin durant aquest període”. És a dir, el Ministeri de l’Interior aplica la mateixa mesura per a la renovació dels certificats digitals que van lligats al Document Nacional d’Identitat.
En canvi, la data de caducitat del passaport no es prorroga. Segons el Ministeri, la decisió sobre el DNI no es pot estendre al passaport per “una qüestió de legalitat”.
El passaport és un document internacional que es presenta davant de les autoritats d’altres països i, per tant, ha d’estar vigent en el moment de passar tots els tràmits a l’estranger.
La pròrroga no afecta, de moment, el carnet de conduir.
Certificats electrònics de pròxima caducitat
En relació amb aquells contribuents el certificat electrònic dels quals estigui caducat o pròxim a caducar, s’informa que l’Agència Tributària permet l’ús dels certificats caducats a la seva seu d’acord amb el previst en Reial Decret 463/2020, de 14 de març.
És possible que el seu navegador habitual no li permeti; en aquest cas des de l’Agència Tributària recomanen provar-ho amb el navegador FireFox on es podrà continuar utilitzant-lo.
Per qualsevol dubte sobre qüestions tècniques informàtiques es pot trucar al telèfon 93 442 27 64.
Què passa si hem de passar la ITV durant el període de confinament?
La qüestió no és menor atès que circular amb la ITV caducada és una infracció que està castigada amb una sanció econòmica de 200 euros, tot i que no suposa la pèrdua de punts de l’carnet de conduir. La Direcció General de Trànsit (DGT), responsable de la seguretat viària a Espanya, no té la capacitat de pronunciar-se aquest tema, ja que la ITV no depèn de el Ministeri de l’Interior, sinó del d’Indústria, que té transferides les competències a les comunitats autònomes.
Però el Reial Decret 463/2020, de 14 de març de 2020, pel qual es declara l’estat d’alarma, fa referència en la disposició addicional tercera a la suspensió de terminis administratius. En el punt 1 s’estableix el següent: “Es suspenen termes i s’interrompen els terminis per a la tramitació dels procediments de les entitats de sector públic. El còmput dels terminis es reprendrà en el moment en què perdi vigència el present Reial decret o, si s’escau, les pròrrogues de la mateixa “. Per tant, els agents de l’autoritat no sancionaran durant aquest període els conductors que circulin amb un vehicle que tingui caducada la ITV.
A Catalunya, la concessionària Applus va emetre un comunicat informant que “conforme a les indicacions de les autoritats competents, hem procedit a tancar temporalment les nostres estacions amb la finalitat de vetllar per al màxima seguretat dels nostres clients i empleats”.