Què és el factor de protecció solar (SPF) i per què és tan important?

El valor de l’SPF mesura el nivell de protecció o capacitat protectora que proporciona un producte de protecció solar contra els raigs UVB.

5 de juny de 2024

L’estiu s’acosta i comencem a gaudir dels primers raigs de sol, per això ara és fonamental protegir la teva pell més que mai. La protecció solar és vital tant com a part essencial de la nostra rutina de bellesa com per mantenir la pell cuidada i sana. Un dels aspectes més importants en aquests productes és el factor de protecció solar o SPF. El valor de l’SPF mesura el nivell de protecció o capacitat protectora que proporciona un producte de protecció solar contra els raigs UVB.

QUÈ ÉS L’SPF?

Com cada estiu, l’exposició al sol s’ha de fer amb precaució. L’objectiu és protegir-se dels raigs UVA i UVB, evitar les cremades solars, l’envelliment prematur i, el que és més important, el càncer de pell.
La protecció davant de la radiació ultraviolada (UV) és essencial a l’hora de cuidar la nostra pell durant tot l’any i especialment durant els mesos d’estiu. Per això, el valor conegut com a Factor de Protecció Solar (SPF en anglès) és l’indicador del grau de protecció que ofereix un producte davant dels raigs UVB.
Però què és l’SPF? El nombre o valor de l’SPF indica el nombre de vegades que el protector augmenta la capacitat de protecció natural de la pell davant de les cremades solars. D’aquesta manera, si fem servir un factor de protecció 30, significa que multipliquem per 30 la protecció natural. De vegades s’associa amb el temps, indicant que la pell trigaria en aquest cas 30 vegades més a cremar-se, sempre tenint en compte que dependrà de l’hora, lloc, estació… per la qual cosa és clau reaplicar cada 2 hores el fotoprotector a exposicions intenses al sol.

És important tenir en compte que aquest número és només una estimació. Altres factors com la suor, els banys, l’activitat que realitzarem al sol, així com el fototipus de la pell o la intensitat de radiació solar els hem de tenir en compte per seleccionar l’índex i el producte que més s’adapti a les nostres necessitats.
Al mercat hi ha una gran varietat de protectors solars, i el tipus que triïs i el nivell de protecció dependrà del teu tipus de pell, tipus d’exposició i del teu estil de vida. És important recordar que, independentment del factor de protecció solar de la teva crema, cap producte no ens protegeix 100% de la radiació solar i, per tant, dels seus efectes. Cal renovar-ne l’aplicació cada cert temps i complementar-lo amb altres mecanismes de protecció com ulleres de sol, roba o gorres.

QUINS TIPUS DE PROTECTORS SOLARS EXISTEIXEN?

Quan es tracta de protegir la pell, es classifiquen principalment en dos tipus de protectors solars: protectors solars físics i protectors químics. Els protectors físics inclouen filtres físics o minerals al sistema filtrant. Aquests filtres principalment actuen reflectint la radiació UV. En el cas dels fotoprotectors químics, inclouen a les seves fórmules filtres químics o també denominats orgànics. Actuen absorbint la radiació o raigs solars, evitant la seva penetració a la pell. Convé assenyalar que hi ha també fotoprotectors que incorporen filtres solars tant físics com químics, incloent per tant un sistema filtrant mixt. Els punts que cal tenir en compte en triar un protector són: el tipus de pell, les preferències personals, lactivitat a realitzar i el nivell de protecció del producte.

Protectors solars físics

Evitar l’impacte dels raigs solars és clau per mantenir una pell amb un aspecte saludable, de manera que la protecció contra els raigs UV és essencial. Els anomenats protectors solars físics són una opció per a aquest fi. Els protectors solars físics utilitzen filtres minerals que reflecteixen la radiació, podent ser efectius contra UVA i UVB o només UVB en funció de com s’incorporin al sistema filtrant.

Beneficis dels protectors solars físics

  • Tolerància: Els protectors solars físics generalment són molt ben tolerats i solen recomanar-se per a pells sensibles i reactives.
  • Fotoestable: presenten una estabilitat molt alta en exposar-se al sol, sense perdre eficàcia.

Inconvenients dels protectors solars físics

  • Deixen restes a la pell: especialment quan s’utilitzen sense reduir la mida de les partícules que el formen, sovint poden deixar un residu blanc a la pell, cosa que pot resultar antiestètica.
  • Densitat: També poden ser més espessos i difícils d’estendre, cosa que provoca una sensació incòmoda en aplicar-los i estendre’ls.

Afortunadament, les innovacions recents han permès desenvolupar protectors solars físics més lleugers, amb partícules de mida molt petita que milloren la cosmeticitat i n’afavoreixen l’ús diari més còmode.

Protectors solars químics

Com a alternativa als protectors solars físics, els químics que incorporen els anomenats filtres químic o orgànics actuen absorbint la radiació i transformant-la en una altra energia que no afecta la pell.

Avantatges de fer servir un protector solar químic

  • Lleugers: Els filtres químics són solubles pel que en aplicar sobre la pell no deixen traços blancs
  • Selectius: Ja que són capaços d’absorbir una radiació concreta, és a dir, tindrem filtres molt eficaços davant de radiació UVB, UVA o que filtrin ambdues radiacions UVB-UVA.
  • Seguretat: Els filtres químics, igual que els físics, tenen estudis de tolerància i seguretat per ser inclosos com a ingredient als fotoprotectors.
    Els protectors solars químics són molt habituals i només t’has d’assegurar de triar un producte amb un SPF d’acord amb les teves necessitats i que presenti una protecció d’ampli espectre per estar protegit de la radiació UV.

TRIA EL PROTECTOR SOLAR QUE MÉS S’ADAPTA A LA TEVA PELL I LES TEVES NECESSITATS

Quan es tracta de salvaguardar la pell dels efectes nocius del sol, cal tenir en compte diverses consideracions. Si creus que nedaràs o suaràs, considera una fórmula resistent a l’aigua i/o resistent a la suor. Serà més romanent a la teva pell, proporcionant una protecció més duradora. Si teniu una pell seca o poc seca, també és important seleccionar la textura. Avui dia disposem des de textures cremoses a locions lleugeres, waterfluid o fins i tot solucions bifàsiques. També el nivell d’exposició que realitzaràs, intensitat de radiació i com reacciona la pell al sol. Tant si prefereixes una crema, loció, un esprai o un estic, busca una fórmula que t’agradi i que facis servir amb regularitat

Comparteix l'article:

Deixa un comentari