Un grup de 200 estudiants d’enginyeria de diverses nacionalitats son aquests dies a Parcmotor de Castellolí, per segon any consecutiu, formant-se en la construcció de vehicles connectats i intel.ligents.
Es tracta de la trobada Barcelona Smart Moto Challenge, Castellolí Smart Scooter Challenge i Fórmula Student Andorra, aquesta última en col·laboració amb el govern del país veí, ja que només es permet una trobada per país, i la d’Espanya es fa al Circuit de Catalunya de Montmeló.
En aquestes tres competicions universitàries d’àmbit internacional, els diferents equips formats per estudiants d’enginyeria preparen els aparells que proven i mostren en competició. Es tracta de motos, patinets i vehicles elèctrics i de combustió dissenyats i construïts per ells mateixos.
Després de tota la posada a punt i les verificacions tècniques, hi ha proves obertes al públic des d’ahir divendres 19 i fins demà diumenge al Parcmotor i al camp de motocròs. Els estudiants estan acampats tota la setmana al circuit, però les classes es fan al Campus Motor, algunes proves es fan als carrers del polígon de Can Morera, i a Castellolí es fan activitats a la sala La Brillante, i la festa final es farà al poliesportiu local.
Una trobada de gran valor formatiu
El dijous, Campus Motor Anoia i Audi Servisimó van organitzar una recepció amb la voluntat d’apropar al món empresarial la investigació i el desenvolupament de la mà dels equips universitaris que participen en aquests projectes. Una aposta per la innovació en el món del motor, en la línia del treball que està portant a terme el Campus.
Emili Hernández, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya i veritable alma mater d’aquest projecte i que ja té des de fa temps un estret contacte amb l’Ajuntament de Castellolí i Parcmotor quan va esdevenir el primer circuit europeu “connectat” gràcies a la multinacional Cellnex, explica que trobades com aquestes “tenen un gran valor formatiu per als estudiants d’enginyeria industrial, especialment en l’àmbit de la mecànica. Vaig pensar que estaria molt bé en un entorn tecnològic aportar competicions universitàries, per això vaig crear en el seu moment la Fòrmula Student Spain, que es fa a Montmeló, i la Smart Moto Challenge, per a motos elèctriques de muntanya, de competició, pensades per a que en el futur puguin fer el Dakar”.
Hernández afegeix que “la gràcia de tot plegat és fer projectes com més reals, millor”. I d’aquí que aquest any s’estreni la Castellolí Smart Scooter Challenge, aprofitant el gran impacte que estan causant els patinets elèctrics. “La mobilitat es dirigeix cap al vehicle intel·ligent, i avui els patinets s’estan convertint en un perill a les ciutats. La idea és que en un futur puguin ser autocontrolats, és a dir, que s’aturin, per exemple, quan “vegin” un semàfor vermell”, o que autoregulin la velocitat. Segurament, el primer patinet “educat” del món es veurà aquí”.
La trobada és un pas endavant per Parcmotor. “Vam pensar que seria molt positiu que aquest projecte professional que s’ha fet amb Cellnex anés acompanyat d’una presència temporal d’estudiants d’enginyeria, perquè posa en contacte també la indústria amb el món universitari. A més, l’entorn de Parcmotor és sensacional”, diu Hernández. “El circuit de Castellolí es ja un referent de l’automoció connectada, no n’hi ha cap com aquest a nivell tecnològic”.
Joan Serra, alcalde de Castellolí, apunta que “amb Cellnex hem fet un gran pas endavant, hem passat de tenir asfalt, a tenir tecnologia, i si a partir d’ara hi afegim talent gràcies a aquests projectes, anem fent gran l’ecosistema. Però en el futur no volem que això es quedi aquí, sinò que s’ampliï també a un altre entorn, de manera que en els carrers dels polígons industrials de la Conca es puguin fer proves i testos, de forma connectada. Això ens està posicionant en el món, i cada vegada hi ha més iniciativa privada que ho està fent possible”.
La idea és que aquestes jornades tinguin futur. “És un dels elements estratègics que demana Castellolí en el projecte de competitivitat territorial a nivell europeu. Precisament part dels diners que demanem a la Unió Europea és per continuar amb aquesta aposta pel talent”.