Un ple llarg i tens, amb dos recessos, amb interrupcions freqüents i amb una destacada presència de públic va omplir dilluns la sala de plens municipal. A la sessió es va traslladar el debat actual sobre la situació política catalana.
El debat va pujar de to en el moment de presentar i argumentar les mocions que ERC i CiU van portar al ple i es va fer evident el discurs polític que aquests dies ha regit el debat en altres esferes polítiques i institucionals, com la parlamentària. Cap de les dues mocions que es van presentar va poder prosperar.
El ple vota en contra de l’alliberament dels presos
La primera demanava la llibertat dels líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC, així com dels consellers cessats del Govern català.
Imma González de Decide, va anunciar el seu vot en contra només iniciar la intervenció. Va lamentar que s’hagués arribat a la situació actual que va qualificar de “circ”. En referència a les persones que estan privades de llibertat, va negar que es tracti de presos polítics, “perquè estan empresonats pels seus actes i no per les seves idees”. González va assegurar que “no donaré suport ni a Junqueras, que ha gastat més de 800.000 € en el procés, ni al Parlament Català, que amb 72 vots va proclamar unilateralment la independència”.
Jordi Barón de CiU, va ser molt crític amb la política del PP i la seva intransigència “que ha fet impossible el diàleg ni arribar a cap pacte”. I va contradir a la regidora de DECIDE afirmant que “hi ha gent a la presó per defensar les seves idees i el mandat de la ciutadania avalat per més de 2 milions de vots”
També va dir que “els termes de sedició i rebel·lió pels que han estat empresonats són de dubtosa aplicació” i va fer referència als incidents del passat 1 d’octubre i altres manifestacions en els que ha aparegut un moviment d’ultradreta. Paraules que van encendre alguns membres del públic i que va obligar a l’alcaldessa a intervenir per demanar ordre a la sala.
El punt, que es va debatre durant més d’una hora, només va comptar amb els vots favorables d’ERC, CiU i V365 i en contra de PSC, VA,VV i DECIDE.
Rebuig a la moció en contra de l’article 155
Després d’un recés de 10 minuts, es va encetar el debat de la segona moció que va introduir el debat de l’article 155 i en la qual es demanava aturar la suspensió de l’autogovern català.
“Haurien de reconèixer que l’aplicació del 155 és conseqüència de l’actuació del Parlament Català” va dir la portaveu de DECIDE, Imma González., que va defensar l’actuació del govern espanyol “que ha restablert l’ordre legal a Catalunya”. La regidora va continuar la seva intervenció amb to contundent “Estem farts de l’adoctrinament dels nens, farts que ens classifiquin com a bons o com a dolents, farts que ens diguin fatxes, farts que embrutin el mobiliari urbà amb cartells… i per això els demano que netegin el que han embrutat”
Una demanda que Marcel·lí Nieto, regidor d’ERC, es va comprometre a fer una vegada acabada la campanya.
En el seu torn d’intervenció, el portaveu socialista Kilian Tomàs que va fer referència a l’aprovació exprés de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica. “Els socialistes hem lluitat fins a la sacietat perquè no s’apliqués el 155, però calia retornar la normalitat a les institucions catalanes. Les eleccions del proper 21D ens ofereixen una nova via de diàleg i la possibilitat de trobar el millor encaix de Catalunya a Espanya”
La moció es va rebutjar amb els vots contraris de PSC, VA, VV i DECIDE, a favor d’ERC i CiU i l’abstenció de V365.