16.7 C
Igualada
Dilluns, 25 setembre 2023

Un article de

Plans de la Tossa, el sector industrial de Catalunya on s’han venut més parcel·les durant el 2021
P

La directora de l’INCASÒL Mercè Conesa va visitar el passat 18 de febrer l’Ajuntament de Montbui i el Polígon Plans de La Tossa, on ja s’estan construint naus industrials. Conesa es va reunir amb l’Alcalde Jesús Miguel Juárez i amb el regidor de Promoció Econòmica Jordi Bòria. Després va signar en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament i va presidir una reunió amb els empresaris d’aquest sector industrial, en la qual també va intervenir el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech. Finalment, les autoritats i els empresaris van desplaçar-se fins als terrenys del polígon, per veure com evolucionen les obres a les primeres parcel·les on ja hi ha moviments de terres.

Durant l’acte amb els empresaris, Mercè Conesa es va mostrar molt satisfeta “perquè el polígon montbuienc “Plans de La Tossa” és el sector d’activitats econòmiques promogut per l’INCASÒL on l’any passat es van produir més vendes”. Conesa va agrair l’aposta realitzada pels empresaris amb el polígon montbuienc i va recordar que “hem tingut la col·laboració de l’Ajuntament en tot el procés”.

Tant l’Alcalde Jesús Miguel Juárez com el regidor de Promoció Econòmica Jordi Bòria van garantir col·laboració i suport a la implantació d’empreses en el territori. Tal i com va explicar l’Alcalde “volem que Montbui sigui un municipi on es creï riquesa i que hi hagi més llocs de feina. Facilitarem en la mesura que sigui possible la implantació d’empreses, perquè volem que Montbui també sigui un municipi per treballar”. De la seva banda, Jordi Bòria, regidor de Promoció Econòmica, va recordar que “no ha estat fàcil, però ha valgut la pena treballar perquè Montbui és un municipi de persones treballadores i aconseguir que vinguin empreses ens beneficia a tots i a totes”. També va intervenir el president de la UEA Joan Domènech, qui va assenyalar que “necessitem més sòl industrial a la Conca d’Òdena. Aquest polígon de Montbui podem dir que ja està pràcticament ple i això ens genera una necessitat important de disposar de nous espais industrials. Necessitem que el territori entengui que cal noves zones per desenvolupar econòmicament i poder crear riquesa. S’ha acabat el mantra del polígon buit de Montbui”.

Les empreses del polígon montbuienc

Cinc de les set empreses han adquirit parcel.les propietat de l’INCASÒL, un total de 41.404 m2 de superficie distribuit en set parcel.les, per una suma total de 2,5 M€. Són Copasa, Novicuir, Distribucions Orpinell, Agile Capital i Projectes Immobiliaries Estaràs.

Amb aquestes vendes, l’INCASÒL pràcticament exhaureix el seus terrenys d’aquest sector situat en un emplaçament estratègic, ben connectat amb la ronda sud d’Igualada que enllaça directament amb l’A-2 i pròxim als eixos A-7 i C-15 a més de disposar d’una xarxa de transport públic ràpid i eficient.

La recentment creada Novicuir SL té previst invertir 12 M€ en la construcció d’una nova planta en una parcel.la de prop de 12.000 m2 i crear 30 nous llocs de treball. Aquesta empresa de preparació, adobament i acabat de pells està vinculada a l’empresa familiar Curtidos Badia, fundada l’any 1889 i integrant de l’històric clúster de la pell d’Igualada. És una de las empreses punteres en el món del cuir i en el mercat de la moda del sector de la pell d’alta qualitat. Exporta més d’un 85% de la seva producció́ i té entre els seus principals clientes marques nacionals e internacionals d’articles de pell de de moda i luxe.

Construcciones Papeleras SL COPASA ha adquirit dues parcel·les amb un total de 14.506 m2 on invertirà 4M€ en la construcció d’una nova planta i on preveu crear una cinquantena de llocs treball. Es tracta d‘una empresa amb 35 anys d’antiguitat experta en el disseny, la construcció i la venda de maquinària nova per a la fabricació de paper.

Les vendes d’aquest sector es completen amb les parcel·les adquirides per Agile Capital SL, Projectes immobiliaris Estaràs i Distribucions Orpinell SL, dedicada a al comerç al major i al detall de begudes.

Al marge d’aquestes cinc empreses, a hores d’ara ja hi ha confirmades altres dues ubicacions d’empreses al polígon en parcel·les adquirides directament a propietaris particulars. Es tracta de les empreses Texpaper Service SL que disposarà de 5.500m2 distribuïts en dues naus de disseny equipades amb les últimes tecnologies, i de l’empresa Transvisa que s’ubica en terrenys comprats per Promocions Esbersa, on portarà la seva activitat logística.

Texpaper Service SL, fundada l’any 1994 per Luis Farré, es dedica a aconseguir solucions modernes i innovadores de paper per a empreses de la indústria textil del tall i confecció, destacant el paper d’impressió sense coating i el paper de calandra. Es tracta d’una empresa especialitzada en paper de protecció per a la sublimació, un sector d’alt valor afegit i que ocupa un nínxol de mercat molt específic.

Transvisa és una empresa de transports amb gairebé 70 anys d’història, ubicada actualment al polígon Les Comes d’Igualada i que traslladarà la seva activitat a Montbui, on ubicarà el seu  nou centre logístic. Es tracta d’una empresa amb flota pròpia de tràilers amb caixa, vehicles de tres eixos, de dos eixos, vehicles lleugers, furgonetes i camions amb plataforma.

Més llocs de treball i més riquesa pel municipi

Les noves empreses que s’ubicaran al polígon multiplicaran exponencialment la presència industrial a Santa Margarida de Montbui, un municipi que tradicionalment ha aportat molta mà d’obra a indústries d’altres municipis de la Conca d’Òdena. La implantació afavorirà notablement la dinamització econòmica i la creació de llocs de treball al municipi.

Si es compleixen les previsions actuals, les noves empreses que s’ubicaran al polígon Plans de la Tossa poden generar un centenar de nous llocs de feina en el sector industrial. Cal remarcar que actualment només el 16% de la població assalariada del municipi treballa en aquest sector.

Més enllà de la creació d’ocupació, altres beneficis directes per als ciutadans de Santa Margarida de Montbui seran visibles ràpidament: el polígon deixarà d’estar buit i suposarà un reequilibri territorial i hi haurà una major inversió en infraestructures (per exemple, enllumenat públic i seguretat). Així mateix, l’activitat del polígon també afavorirà la promoció econòmica global del municipi, ja que hi haurà un major trànsit diari de persones amb necessitat d’accedir a serveis locals i també per a negocis que poden ser de nova creació.

Un altre aspecte a tenir en compte a l’hora de parlar de beneficis directes per a la ciutadania és que la generació d’activitat del polígon està directament relacionada amb la recaptació econòmica municipal. Un major nombre d’empreses impliquen un creixement del pressupost municipal, que revertirà directament en la inversió en serveis municipals.

Cal remarcar que el polígon Plans de la Tossa està situat als dos costats de la carretera C-37, que uneix Igualada amb Valls, a mig camí entre el Nucli Antic i el Nucli Urbà del municipi. A més, té comunicació directa amb l’A-2 i la C-15. S’hi pot accedir en vehicle privat per carretera, caminant, o en bicicleta per un camí de vianants i bicicletes. Quan l’activitat econòmica del polígon sigui més elevada, es preveu crear una nova parada d’autobús per donar servei a aquest nou espai i garantir l’accés amb transport públic dels treballadors i treballadores de les empreses del polígon.

Compartir
Més notícies:

L’enquesta

Més notícies

el + llegit

Piulades

🎾 El projecte de Ca La Patxeca: #Jorba podria tenir un nou complexe esportiu 👉https://veuanoia.cat/el-projecte-de-ca-la-patxeca-jorba-podria-tenir-un-nou-complexe-esportiu/

Es tracta d'una empresa amb seu a #Barcelona que vol créixer, i que sol·licita executar el projecte en aquesta ubicació

👏 Els @moixiganguers fan història a #Reus descarregant el primer pilar de 6 👉https://ow.ly/97Iy50POWiB

La colla va fer història aconseguint la millor actuació de la temporada i un fet històric

3