Un article de
Eva Remolina
Economista / Amic
23 de març de 2022

Pautes per prendre decisions encertades

Un article de
Eva Remolina

La nostra vida està plena de moments en els quals estem obligats a prendre decisions. En alguns casos no som conscients que ho estem fent, perquè són part de la vida quotidiana i no tenen gran repercussió, com pot ser l’elecció d’un menjar, la compra d’unes sabates o triar el supermercat on fer la compra. Altres vegades, prendre una decisió, pot provocar-nos angoixa i inquietud a causa de la magnitud de les possibles conseqüències que se’n deriven, com és el cas de l’elecció de la carrera universitària, un canvi de treball o de residència o donar per finalitzada una relació amorosa.

Per aquest motiu, saber prendre decisions adequades, o almenys, decisions que a la llarga no ens portin gaires problemes, pot ajudar-nos sens dubte tant a millorar la nostra qualitat de vida com a estalviar-nos temps perdut i molts diners.

És cert que les decisions, siguin quines siguin, mai estan exemptes de risc i que és molt difícil tenir la certesa de no equivocar-nos, però almenys, seguir alguns consells poden maximitzar les nostres possibilitats d’èxit.

Entre aquests consells serien:

  • Conèixer-se molt bé a un mateix. És l’aspecte principal, ja que sabent com som realment, què ens agrada, en què situacions ens podem adoptar o no, i saber quins són els nostres punts forts i les nostres limitacions, ens evitarà més d’un problema en el futur.
  •  S’han de prendre decisions, sobretot, centrant-nos en el present. Encara que podem tenir en compte què pot succeir el dia de demà, el futur és quelcom que no és a les nostres mans i és una cosa incerta i canviant, per la qual cosa obsessionar-se pot fer-nos no avançar i quedar-nos estancats per por del desconegut.
  •  Prendre decisions des de la tranquil·litat i la calma. Tots sabem que actuar o reaccionar en calent o quan estem enfadats o nerviosos, no sol ser mai una bona opció.
  •  Avaluar els riscos, sí, però no fer que aquests dominin ni decideixin la decisió final. A vegades sortir de la zona de confort és positiu perquè ens permet explorar i fer coses que mai havíem experimentat.
  •  No deixar-se influenciar. Està bé escoltar les opinions d’altres persones perquè permeten prendre distància i veure altres punts de vista, però no facis alguna cosa només perquè això és el que s’espera de tu si no estàs plenament convençut.
  •  Redueix les opcions. Adoptar decisions entre un gran nombre de variants pot tornar-se molt complex, per la qual cosa és millor anar descartant aquelles que menys ens convencin, a fi de facilitar la decisió final.
  •  Recopilar la informació més gran possible sobre el tema que ens ocupa. És cert que a vegades en el món actual on quasi sempre se’ns exigeix respostes immediates, no tenim el temps que ens agradaria per a poder pensar amb tranquil·litat el que més ens convé, però en la mesura que sigui possible, és convenient recollir moltes dades per tal d’assegurar-nos que la nostra decisió sigui la correcta.
  •  Fiar-nos de la nostra intuïció, així com de la nostra experiència.

L’antiga redactora de l’Harvard Business Review, Suzy Welch, va proposar una tècnica per a la presa de decisions que consistia en la regla del 10-10-10 i que es basa a triar una opció preguntant-nos quin impacte produirà la meva decisió en deu minuts, en deu mesos i en deu anys, és a dir la repercussió a curt, mitjà i llarg termini. Pot ser una eina ben útil quan ens trobem davant d’una decisió prou important.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Més noticies

Robaven en empreses i naus industrials i guardaven el material sostret a una nau d’Òdena

21 de desembre de 2024

Humans | Anna Maria Vila Pujó

21 de desembre de 2024

L’art d’estar en el moment present: Taichi Chuan Kung Fu a Igualada

21 de desembre de 2024
Et recomanem×