Un article de
20 de juny de 2025

Per Sant Joan, cremem les polítiques del “qui dia passa, any empeny”

Un article de
Maricel Forn Codina

Som a les portes de Sant Joan, una de les festivitats més distingides dels Països Catalans, carregada de simbologia i reivindicació. Quan a l’Estat Espanyol hi imperava la dictadura franquista va néixer la Flama del Canigó com a símbol d’alliberament nacional entre pobles culturalment, socialment i lingüísticament units. No és casual, doncs, que aquesta s’hagi convertit en la insígnia de la festa, i que Sant Joan sigui considerada, a voltes, la Diada Nacional dels Països Catalans. Molts municipis d’arreu del territori, aquest dilluns ompliran les places dels seus pobles per celebrar la revetlla i donar la benvinguda a l’estiu.

Parlar de la Flama del Canigó, és, inevitablement, parlar d’Igualada. En paraules de Joan Tort, un dels impulsors de la Flama a la ciutat, “Igualada és capdavantera indiscutible de tot el país, perquè ens ho hem guanyat”. Cal tenir present que una de les iniciatives que va liderar un nucli dur de la capital de l’Anoia va ser la reivindicació que la festa fos en català, ja que abans era tota en francès.

L’Ajuntament organitza la recepció institucional a la plaça de l’Ajuntament de la Flama del Canigó, però, què més fa per Igualada la nit del 23? Tenim la sort de comptar amb el Casal Popular el Foment, que organitza una revetlla pel seu compte; o amb el correfoc petit i gran, impulsat per Mal Llamp i Dracs i Víbries. Per tant, a Igualada els grans actes que es fan, són impulsats per associacions i casals. Al meu entendre, l’Ajuntament té la responsabilitat d’organitzar un programa d’actes transversal que permeti a la ciutadania poder gaudir d’aquesta festivitat sense haver de marxar d’Igualada.

Però bé, no és la primera vegada que veiem com en aquesta ciutat només s’hi celebren coses quan les entitats hi creuen i hi posen de la seva part. Fa trenta anys quan arribava la setmana de Festa Major, molta gent aprofitava per anar-se’n de vacances o anar a fer turisme cultural en altres ciutats que tenien un programa de Festa Major força més consolidat que el d’Igualada. No va ser fins que la societat civil es va plantar i es va posar a organitzar la festa pel seu propi peu, que el govern municipal es va plantejar proposar activitats potents, i el dia d’avui la setmana de Festa Major és una de les més refermades i esperades per Igualada -no precisament gràcies al paper de l’Ajuntament-.

És una llàstima veure la manca d’implicació per part del govern municipal en diades i festes tan importants com aquesta, la política de l’immobilisme no hauria de ser vàlida, i menys en una ciutat de 44.000 habitants. Aquest Sant Joan, posem a la foguera les polítiques del “qui dia passa, any empeny”

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Més noticies

Creus que el canvi de format de l’Anòlia ha estat positiu?

22 de juliol de 2025

Preservem l’Anoia organitza una xerrada aquest divendres per rebutjar un nou macroprojecte eòlic

22 de juliol de 2025

La MaCa organitza un “Drink and Draw” per divendres

22 de juliol de 2025
Et recomanem×

Registre de nou jugador / jugadora

Selecciona l'Avatar que més t'agradi.

Dades bàsiques.

Google reCaptcha: clau de lloc no vàlida.