Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
17 d'octubre de 2024

El Museu de la Pell d’Igualada celebra 70 anys amb un acte de reconeixement aquest divendres

Aquest divendres a les 18 h, tindrà lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament un acte de celebració d’aquests 70 anys del museu, amb una conferència de l’actual directora d’aquest espai, Glòria Escala, que repassarà la història de l’equipament, el seu present i el seu futur.

Un article de
Redacció

Aquest 2024 el Museu de la Pell celebra els seus 70 anys d’història des que, el 13 de juny de 1954 s’inaugurés una secció dedicada a la pell al Museu de la Ciutat, ubicat en aquell moment al centre educatiu Garcia Fossas. Trenta anys després, l’Ajuntament d’Igualada va adquirir dos immobles al barri del Rec que van suposar el trasllat del Museu a aquesta zona, fent una clara aposta per la dinamització i revitalització d’un espai industrial de la ciutat en procés de degradació.

El museu va anar creixent amb la incorporació de l’antiga adoberia de Cal Granotes que va obrir al públic el 1990 després de la seva museïtzació. Entre els anys 1986 i 1999 es van inaugurar també en el museu diversos espais d’exposició permanent, l’auditori i la sala d’exposicions temporals.

Actualment el Museu gestiona, a més, altres espais patrimonials com la vil·la romana de l’Espelt, el Gasogen de Cal Pascual i l’ermita de Sant Jaume Sesoliveres.

Carme Riera, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada, ha recordat que “el conjunt del Museu de la Pell i de l’Adoberia de Cal Granotes s’han consolidat com dos altaveus del patrimoni industrial de la nostra ciutat, treballant en xarxa amb els museus catalans i amb estreta col·laboració amb el Leather Cluster Barcelona per mostrar la història de la indústria de la pell i amb la voluntat, també, de mostrar-ne el futur i la importància que té actualment a la nostra ciutat i comarca”.

70 anys i amb la mirada posada al futur

El Museu ha fet 70 anys i ho celebra mirant cap al futur. D’una banda, amb el
projecte d’una nova museografia a l’adoberia de Cal Granotes, que serà més
immersiva, accessible i sostenible. Una aposta per convertir aquest equipament
en la porta oberta que convidi a descobrir el patrimoni del barri industrial més
icònic del nostre país: el barri del Rec. Les obres per a convertir aquest espai ja
s’han iniciat.

D’altra banda, amb la renovació de l’espai d’acollida als visitants de Cal Boyer i de la botiga, que serà un espai de promoció a creadors i creadores d’objectes fets amb pell. Aquests dos espais s’inauguraran oficialment el pròxim 1 de desembre amb una festa familiar, tallers d’artesania amb pell i la participació dels gegants i gegantons Tonet, Conxita, Pia i Tomeu.

Aquest divendres a les 18 h, tindrà lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament un acte de celebració d’aquests 70 anys del museu, amb una conferència de l’actual directora d’aquest espai, Glòria Escala, que repassarà la història de l’equipament, el seu present i el seu futur. Abans, s’haurà inaugurat una mostra fotogràfica que repassa els principals moments d ela història del museu a l’espai Igualadiníssim de l’entrada del consistori.

Més de 60.000 visitants al museu, cada any

L’any 2023, 61.254 persones van assistir a les activitats i esdeveniments que van tenir lloc al museu. D’aquestes, 34.246 van fer ús de l’oferta pròpia que ofereix el Museu: exposicions, visites, activitats, tallers i serveis museístics.

Aquestes últimes xifres i les set dècades de vida animen al Museu de la Pell a encarar nous objectius i reptes de futur per fer de l’equipament un museu modern, social, compromès i participatiu.

Més enllà d’albergar el museu, l’equipament de Cal Boyer s’ha convertit en seu de múltiples iniciatives culturals que compten amb la complicitat del teixit associatiu igualadí. El Museu treballa per incorporar i fer partícips les entitats i agents de la comunitat perquè esdevinguin protagonistes i part involucrada en la cultura i el patrimoni.

Comparteix l'article:

Et recomanem×