Els Moixiganguers d’Igualada han tornat a portar els seus castells fora dels Països Catalans pels volts de Sant Joan. Aquest cop el destí ha estat la ciutat portuguesa de Guimarães, en una celebració doble: els trenta anys de l’agermanament d’Igualada i Guimarães i, també, els trenta de la colla.
El diumenge 22, més de cent cinquanta moixis marxaven cap a terres portugueses. Allà, van poder gaudir de la celebració de la Feira Afonsina de Guimarães, una fira medieval que se celebra coincidint amb Sant Joan, una festa molt important a la regió.
L’endemà, dilluns 23 de juny, els igualadins van fer gala dels primers castells del viatge en una cercavila pel centre històric de la ciutat. A la Praça de Oliveira, un dels punts més emblemàtics de Guimarães, hi van descarregar un quatre de set, un set de sis i tres pilars de quatre.
En acabat, la cercavila, encapçalada per la canalla morada i els grallers, va fer parada davant de l’Ajuntament. Allà, hi van fer tres pilars de quatre, un tres de set i tres pilars de quatre de comiat, amb les banderes d’Igualada, Catalunya i Guimarães.



La jornada va acabar amb un sopar de germanor amb els Moixiganguers, representants de l’Ajuntament de Guimarães, de l’Ajuntament d’Igualada i de la resta de ciutats agermanades amb el municipi portuguès.
L’endemà, dia 24 de juny, va arribar el plat fort del viatge, l’actuació davant del Paço dos Duques de Bragança, un palau ducal considerat un dels punts més importants pel naixement de Portugal. Els morats van arribar-hi amb un pilar de quatre caminat.
Abans de començar, Domingos Bragança, alcalde local, va dirigir unes paraules d’agraïment a la colla i va remarcar la importància de Guimarães en la història de Portugal. En acabat, Marc Castells, alcalde d’Igualada, es va dirigir, en portuguès, a la ciutat i Guillermo Prieto, president de la colla, va acabar amb unes paraules d’agraïment a les autoritats i als castellers, en un discurs combinant el portuguès i el català.
Finalment, els morats van fer entrega del llibre dels Moixiganguers, el disc amb les músiques dels Grillats Morats i un mocador de la colla a l’alcalde local.

Un cop fets els parlaments, els igualadins van començar a tancar pinyes. Van començar l’actuació descarregant quatre pilars de quatre, seguits d’una torre de set. Entre castell i castell, l’expresident morat, Miqui Bernadí, anunciava quina seria la següent estructura, de manera que el públic local podia entendre els castells més enllà de gaudir-los.
Després de la torre, els igualadins van descarregar el tres de vuit, convertint Guimarães en població de vuit pisos. A més, va ser el tercer tres de vuit de la història de Portugal i el primer castell de vuit dels morats fora dels Països Catalans. L’actuació va seguir amb un cinc de set i un quatre de set amb agulla i va acabar amb dos pilars de cinc.
El mateix 24 a la tarda, l’expedició moixiganguera va tornar cap a terres catalanes i va posar fi, així, al viatge dels 30 anys de la colla. L’agenda dels igualadins no s’atura i la pròxima cita és dissabte 28 de juny a Sant Cugat.