12.7 C
Igualada
Dimecres, novembre 30, 2022

L’oli d’oliva, tradició, terra i cultura

Quan pensem en el paisatge mediterrani, sempre ens ve el cap el cereal, la vinya i l’olivera, i tots tres els trobem a l’Anoia. Avui descobrim una mica el món de l’oli a la comarca i alguns dels seus protagonistes.

L’oli d’oliva és un dels sabors de l’Anoia, un oli cuidat i elaborat en moltes finques de la comarca i que alguns propietaris estan recuperant. Només entrant a Mercat de Casa podem veure la gran varietat de productors d’oli dels quals disposa la comarca; olis amb caràcter i de diverses varietats, però amb un aspecte en comú: la delicadesa amb la qual els seus productors en fan el cultiu, la collita i l’extracció.

Un exemple d’aquest sector és l’Eudald Planella, del Violinista, un pagès que ha recuperat el conreu d’oli en diverses finques, la més important, Mas Marquet a Piera, una finca històrica de la vila antigament cultivada pels Germans Ortiz, que a les edats de 80 i 82 anys es troben sense relleu generacional, com passa en molts oficis del sector.

A la finca produeix dues varietats d’oli, l’Arbequina, la reina per excel·lència a la comarca, i la Vera del Montserratí, resultants d’elles uns olis d’una qualitat increïble, hereus de tradició i de la feina dels pagesos que en van plantar els exemplars que fan que avui en dia en puguem consumir el seu resultat.

Fotoi: Can Alemany

Si la varietat, el terreny i el pagès és important, el molí encara ho és més; a Sant Genís, trobem un altre testimoni d’aquesta activitat agrícola, i és que és un dels molins més antics de Catalunya, i el que encara el fa més especial és que encara segueix amb la seva activitat de molta en fred.

El molí d’oli de Can Gibert, va començar fa més de cent anys, amb un objectiu: produir oli de qualitat. “El primer molí data d’abans del 1800”, explica el Josep Torra, els avis del qual ja feien oli per donar valor afegit als productes del camp, en aquest cas a l’oliva. “Antigament algunes cases tenien molins, i els pagesos dels voltants hi portaven les olives per moldre-les”, explica el Josep.

Actualment els encarregats de l’empresa familiar són principalment el Josep Torra i la seva filla, centrats com els seus avantpassats en la tradició i la qualitat. Destaquen que el seu oli és natural i de proximitat, també amb dues varietats principals, l’Arbequina i la Vera del Montserratí. També mantenen la tradició de moldre l’oliva en fred, com ja pocs molins fan. A part de produir el seu oli propi, ofereixen aquest servei de molí a molts d’altres pagesos com l’Eudald.

Aquesta tècnica en fred, permet extreure menys oli, de manera més lenta i laboriosa, però d’una qualitat extraordinària i és el mètode pel qual molts productors d’oliva acaben a Can Gibert per produir els seus olis.

La Sara de Can Sagristà a Piera, és un altre exemple de testimoni del cultiu de l’oliva a la comarca, i ha afegit gustos als seus olis, com ara l’oli picant o l’oli de romaní, que gràcies a la producció del seu hort ecològic pot transmetre aquest gust al producte.

Can Alemany és un altre dels productors de la comarca que ens apropen oli ecològic. Can Alemany, conegut abans del segle XIX com a Mas Salamones, és un dels masos més antics del terme de Santa Margarida de Montbui. Tot i dedicar-se al turisme rural, no ha volgut deixar de cultivar les oliveres del mas, i d’oferir-ne l’oli al mercat local.

És gairebé impossible trobar una cuina a l’Anoia que no tingui oli d’oliva per millorar o cuinar els seus plats. Aquest element és un dels quals ens denota que som ben mediterranis, i si el consumim, perquè no fer-ho de proximitat? Gaudiu dels olis de la comarca.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

ERC Igualada comença el procés de captació de propostes pel programa electoral

Esquerra Igualada va celebrar diumenge una trobada amb l’objectiu de reunir veïns i veïnes de tots els àmbits de la ciutat i escoltar propostes...

L’excavació al jaciment de Cal Sitjo de Tous posa al descobert estructures d’hàbitat neolítiques

Entre el 24 d’octubre i l’11 de novembre s’ha dut a terme la tercera campanya d’excavació arqueològica en el jaciment de Cal Sitjo de Sant Martí...

“Montbui per una sanitat digna” convoca una concentració per recuperar els servies mèdics perduts

El passat dia 21 de novembre es va celebrar una reunió amb la Directora del Servei d’Atenció Primària Anoia, la Directora del Servei Català...

Castellolí posa en marxa les càmeres de seguretat

Les cinc càmeres de videovigilància instal·lades als accessos de Castellolí ja estan activades i connectades amb els Mossos d'Esquadra. Després de mesos de feina s'ha...

Les obres per construir la Via Blava Anoia s’iniciaran el febrer

Els diputats de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, i el d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, han explicat avui, durant la...
Compartir