Un article de
Jordi Puiggròs
Periodista i Cap de redacció
30 d'octubre de 2020

Les associacions de veïns, molestes amb l’Ajuntament per irregularitats i la cancel·lació de la Comissió de l’Aigua

Un article de
Jordi Puiggròs
aigua aixeta - la Veu de l'anoia - veuanoia.cat

Les associacions de veïns de la ciutat han fet arribar cartes de queixa al regidor del govern municipal Miquel Vives, arran de les últimes decisions respecte l’anomenada Comissió de l’Aigua, oficialment Comissió Informativa de la Municipalització del Servei d’Aigua a Igualada. Aquest organisme estava integrat per tècnics, polítics i representants de les associacions de veïns i altres entitats, per tal de debatre sobre el model de gestió de l’aigua potable a la ciutat.

Les associacions dels barris de Sesoliveres, Xauxa, Poble Sec i Montserrat, que eren a la Comissió en representació dels respectius districtes de la ciutat i també de les associacions del Pla de la Massa, Sta. Caterina, Barri de les Flors i Sant Crist, perquè només era permesa la presència d’una entitat per cada districte, estan força decebudes per la decisió unilateral del regidor Miquel Vives de desfer la comissió. Val a dir que les entitats veïnals de Fàtima i les Comes no es van presentar mai als plenaris d’aquest organisme municipal.

En les cartes, molt similars totes elles i a les quals ha tingut accés La Veu, s’exposa que “hem participat amb el convenciment que un tema tan important com la gestió de l’aigua de les pròximes dècades requereix l’opinió dels ciutadans”, però després de quatre reunions, “ens hem trobat amb una sèrie de circumstàncies que demostren que realment no s’ha tingut en compte la nostra opinió, i el fet de trobar-nos amb diverses irregularitats durant aquest procés creiem que no ha ajudat al bon funcionament d’aquesta comissió”.

Bàsicament, els veïns es queixen de que no hi ha hagut un calendari detallat, deficiències en el procés d’informació, imparcialitat de l’assessorament rebut, i la pròpia cancel·lació sobtada de la comissió.

Per als veïns de la ciutat “ens hem trobat amb convocatòries de 4 i 5 dies abans de la data prevista fent que haguéssim d’estar sempre disponibles a l’espera de la convocatòria a l’últim moment”. Al mateix temps, constaten que “l’entrega d’informació ha estat justa i a vegades entregades amb retard, fet que suposava no disposar del temps suficient per poder examinar-la i analitzar-ne el contingut tal com es va acordar”.

Els representants de les entitats veïnals van conèixer “que els tècnics de l’Ajuntament comptaran amb l’assessorament dels senyors Joan Perdigó, Àlvar Garola i Josep Narcís. Però al mateix temps se’ns denega l’acompanyament del nostre assessor dins d’aquesta comissió tot i que s’ha demanat en reiterades ocasions, deixant de banda la importància que per nosaltres això suposaria per poder entendre encara més tot aquest procés”. Per als representant “aquesta circumstància fa que, dins de la nostra ignorància, només puguem imaginar-nos que la feina que s’està fent dins d’aquesta comissió és transparent i nítida, però arran dels comunicats a la premsa dels darrers dies, posant en dubte la imparcialitat d’alguns dels assessors, ens fa pensar que la transparència d’aquest procés queda en entredit, ja que alguns d’aquests podrien ser part interessada”.

Els signants de les cartes van demanar explicacions al regidor Miquel Vives per aquests fets en l’última reunió del 29 de setembre, “obtenint com a resposta que el fet que aquests assessors hagin participat en altres debats de remunicipalització en benefici de la contractació privada cap Agbar era pura coincidència”. Expressen també el seu “malestar” que, sense previ avís, es desfés la Comissió de forma definitiva, al·legant que havien transcorregut els sis mesos de termini per elaborar la memòria de l’estudi de la Comissió. “Tenim la sensació que hem anat a perdre el temps i amb el convenciment que tot aquest procés es podia haver informat, planificat i exposat molt millor”, diuen els veïns.

Les associacions demanen que, en el futur, es corregeixin aquests errors “per poder fer de la nostra participació una eina més eficient per donar legitimitat al procés participatiu de la ciutadania del nostre barri”, i desitgen “que es pugui restablir aquest procés participatiu com més aviat millor amb la garantia d’una participació ciutadana real i amb la certesa que les nostres demandes seran escoltades”.

Comparteix l'article: