Lents progressives

18 de setembre de 2020

Has complert 40-45 anys?
Ja no enfoques tan bé de prop quan llegeixes o mires al mòbil?
Et molesta quan t’apropen alguna cosa massa per llegir?

Pot ser que hagis començat amb la presbícia o “vista cansada”. El sistema visual és “adult” als 8 anys i “vell” als 40-45 anys i la seva capacitat per enfocar de prop disminueix, i si hi afegim que la nostra vida professional i d’oci cada vegada implica més treballar en distàncies properes, la cosa es comença a complicar.

El primer és fer una revisió completa que inclogui totes les proves optomètriques i de salut visual necessàries.

Un cop tenim clar que la millor opció és una lent que tingui més d’una graduació, per tal de poder veure bé a totes les distàncies sense haver de treure i posar les ulleres contínuament, arriba el moment clau:

En el moment d’escollir el teu primer progressiu, és molt important entendre que no tots són iguals i que cada lent té un disseny concret pensat per un usuari concret amb unes activitats concretes.

M’explico:
Veritat que quan hem de comprar un cotxe podem escollir entre molts models diferents i que no és el mateix conduir amb un o un altre, en canvi tots tenen quatre rodes i un volant? Doncs també podem escollir entre moltes lents progressives de diferents proveïdors amb la mateixa graduació però amb molts dissenys diferents.

Seguint amb el mateix exemple, veritat que no utilitzarem un cotxe esportiu per anar a la muntanya? O un cotxe de carreres per conduir per la ciutat? Doncs cada lent progressiva té un disseny, una forma de repartir les graduacions diferent en funció de l’edat del usuari, la seva feina, si és miop o hipermetrop, si treballa amb PC o portàtil, els seus hàbits, i les seves necessitats etc.. Un progressiu no es diferencia d’un altre només per la seva amplitud de camps visuals, cal trobar la lent idònia per cada persona, i no sempre és la més cara, sinó aquella que s’ajusta millor a les seves necessitats en cada època de la seva vida.
Hi ha lents multifocals al mercat que estan pensades per:
Conductors: Aquells que, per feina, és passen al dia al volant i necessiten una lent que els ajudi a que no els enlluernin tant els llums dels cotxes de nit i unes zones de visió repartides de tal manera que el canvi de visió de la carretera al planell de conducció sigui còmode i natural.

Treballadors d’oficina: Aquells que es passen 8 hores o més asseguts en una taula d’oficina amb diferents punts de fixació en visió pròxima: el PC , el text o la persona que puguin tenir davant de la taula, i que la visió més enllà de 2-4 metres no té tant de pes.

Els prèsbites joves: Aquells que tot just comencen a sentir-se incòmodes en la fixació en distàncies properes, però que el seu sistema visual encara té poder per enfocar a distàncies intermèdies, com pot ser l’ordinador.

Usuaris més digitals: Aquells que estan hores amb el mòbil o distàncies molt properes i necessiten que la zona de prop sigui fàcil de trobar només amb una caiguda d’ulls, sense haver de buscar-la, etc.

Explicar/preguntar en quins moments del dia exigeixes més als teus ulls, si has tingut problemes d’adaptació alguna vegada, quina activitat fas repetidament, si practiques esport, quin… és imprescindible.

En resum, no oblidis que quan hagis de comprar uns progressius has d’explicar molt bé per què els vols, no escatimis en detalls, i deixa’t assessorar per el teu optometrista de confiança.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari