Aquesta setmana, publiquem les dades corresponents a l’Anoia d’un nou servei que proporciona el departament de Treball de la Generalitat, anomenat Treball per Ocupacions, una nova eina a disposició de tots els ciutadans que ens permet conéixer, per cada comarca del país, quines són les professions amb més demanda.
Ens trobem que els oficis relacionats amb la indústria i les noves tecnologies agafen tot el protagonisme. Especialment de l’àmbit de la informàtica i de sectors industrials com el metall, o bé oficials de maquinària.
Res que no sabèssim, perquè des d’algunes entitats socioeconòmiques del territori fa temps que es treballa en aquesta direcció. Les dades ens confirmen, doncs, que estem, per tant, en el bon camí.
Els nous estudis en l’àmbit de la informàtica al campus universitari Igualada-UdL i també els existents, des de fa molt temps, en la formació professional a l’Institut Milà i Fontanals -alguns d’ells en estret contacte amb les empreses del sector que ofereixen pràctiques als estudiants- en situen en una bona plataforma de sortida de cara al futur.
Tot i això, hi ha certa preocupació pel fet que no s’acaben d’omplir les places disponibles en alguns d’aquests estudis, quan fins i tot hi ha assegurat un lloc de treball en finalitzar-los. Ens trobem davant un atzucac difícil de resoldre, perquè no n’hi ha prou amb la voluntat de les institucions de posar les eines, sinò que també cal que els actors principals -la població en edat de treballar i/o d’estudiar- ocupin l’escenari disponible.
És d’esperar que en els anys veniders, més enllà de les crisi que poden o no arribar, l’Anoia tingui un major pes industrial de sectors que avui són a l’alça, o bé que han resistit prou bé les oscil·lacions de l’economia. I si no ocupem nosaltres els llocs de treball que es generaran, ho faran d’altres vinguts des de fora.