El procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030” es va posar en marxa el juny de 2020 recollint l’herència de més de 30 anys de plans estratègics a Barcelona. Avui, per primera vegada, es treballa en un pla per a la regió metropolitana, tenint en compte que és el territori on es desenvolupa de manera quotidiana la vida del gruix dels més de cinc milions de persones que l’habiten.
Utilitzar aquest ampli territori per planificar estratègies de futur no és només el més coherent, sinó que és el més convenient per a les ciutats i pobles que la configuren. En primer lloc, perquè els principals reptes als que s’enfronten els nostres municipis -base de la nostra organització territorial i social- transcendeixen clarament els seus límits administratius. I en segon lloc, perquè en parlar de regió metropolitana ens enfrontem a un territori complex i molt divers, que obliga a pensar i definir maneres de potenciar el policentrisme urbà i les relacions amb els espais naturals i rurals. També perquè hauria de ser una manera de fer partícips aquests territoris de decisions i de polítiques que habitualment es prenen des del nucli de la metròpoli però que afecten de ple al conjunt, com ara la Zona de Baixes Emissions, el model de provisió d’energia, les regulacions sobre l’habitatge o la descongestió turística, per citar-ne només algunes.
El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, organització que aplega centenars d’institucions i organitzacions de conjunt de la metròpoli, en tant que encarregat d’impulsar el procés Barcelona Demà, ha posat en el centre d’aquest procés la reducció de les desigualtats socials, però també les territorials, en el context de l’emergència climàtica.
Per això, hem recollit la voluntat del Penedès d’integrar-s’hi com a Vegueria, amb la consciència que es troba igualment insert en les dinàmiques metropolitanes, però que vol mantenir un caràcter propi. També s’estan analitzant i incorporant les relacions amb la Catalunya Central, com vam tenir oportunitat de fer el passat 16 de novembre en les jornades “Més enllà de la metròpoli. Comarques centrals i desenvolupament territorial” celebrades a Vic.
L’Anoia és un dels millors exemples de com la mirada estratègica que apliquem sobre un territori pot canviar completament les seves perspectives de futur. A cavall entre la metròpoli, el Penedès i la Catalunya Central, hauria de ser una peça essencial en l’articulació territorial que ha de conduir a un país més equilibrat, tenint en compte els vincles de l’Anoia Sud amb el Baix Llobregat i el potencial d’Igualada i la Conca d’Òdena per esdevenir el centre industrial i de serveis clau entre Barcelona i Lleida.
És per això que considerem que el Compromís Metropolità 2030, que esperem que vegi la llum la propera primavera, és una oportunitat per a l’Anoia de fer sentir la seva veu i participar plenament de l’estratègia de futur per al territori metropolità. I és en aquest sentit que n’esperem la implicació de les seves institucions i entitats.