Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
4 d'octubre de 2024

L’ANC, comerciants i entitats reviuran aquest dissabte els “fets d’Octubre” a Igualada en un acte fidel als anys 30

Un article de
Redacció
La “Pajarera”, el mercat d’Igualada des de 1910 fins 1963.

La plaça de l’Ajuntament viatjarà dissabte en el temps. Concretament a 1934, revivint així un període important de la història del país, els “fets d’Octubre”, en ocasió del seu 90è aniversari. Per a l’activitat, organitzada per l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), la Fundació Reeixida i amb la col·laboració de voluntaris, entitats, comerciants i també La Veu de l’Anoia, s’ha demanat la participació dels igualadins, amb una sola condició: anar vestits, tant com es pugui, “d’època”.

Demà, a les 5 de la tarda, la plaça de l’ajuntament acollirà un mercat de l’època de 1934 amb una cinquantena de figurants que ompliran la plaça com aleshores. L’interior recrearà el mercat que hi havia a la plaça el 1934 (la coneguda Pajarera, que no es va enderrocar fins als anys 60), mentre que l’exterior serà de l’època actual.

Un altre fet destacable serà la recreació de la fotografia icònica de Procopi Llucià, que anirà a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada.

Aprofitant l’avinentesa de la recreació del mercat, hi haurà alguns personatges representatius del teixit industrial de la ciutat, blanquers, teixidors i traginers. També hi haurà altres personatges de l’època com venedors de diaris, un marxant d’art, un sabater, un vinater, floristes i molts més.

La Veu de l’Anoia hi ha col·laborat amb un disseny especial de la portada i la contraportada, adaptat als diaris que es publicaven en aquella època

Aproximadament a les 17:45 hores un historiador contextualitzarà els fets a Catalunya i donarà l’inici a la recreació de com es va viure aquest episodi de la nostra història a Igualada.

La proclamació, la presa de la plaça per part de milicians armats, la fotografia icònica, l’assalt a una armeria, la detenció de l’alcalde de Calaf (sr. Muns) i el desenllaç amb l’entrada de l’exèrcit de la república.

L’ANC explica que “conscient del desconeixement dels fets d’octubre de 1934 per part de la majoria de la gent, els ha volgut donat a conèixer d’una manera més lúdica i divertida. Transformant un acte polític en un acte cultural i històric sense perdre el significat reivindicatiu i de conscienciació nacional”.

A partir de les 5 de la tarda, hi haurà un mercat a la plaça, recreant l’antiga “Pajarera”, i personatges representatius d’oficis de l’època

L’Estelada, onejant a l’Ajuntament, el 1934 © Procopi Llucià ACAN

Els organitzadors, dirigits per l’igualadí Jordi Altarriba, membre del Secretariat Nacional de l’ANC, tenen també preparades sorpreses, en un acte que inclourà la recreació de la revolta política que es va fer a Igualada, però també la posterior entrada dels militars i l’entrega d’armes del Sometent d’Igualada amb l’alcalde Morera Miserachs.

Més informació a la Contraportada.

Una portada i contraportada de La Veu molt especials

La portada i la contraportada de La Veu d’aquesta setmana són especials, en col·laboració amb els organitzadors de l’acte.

La dissenyadora editorial de La Veu, Berta Fau, explica que per fer aquest disseny “s’ha fet una recerca digital de periòdics nacionals i espanyols dels anys trenta, tenint en compte quin era el context tipogràfic de l’època (normalment tipografies serifs i de pal, amb un espai entre lletres força ample, i un ull mig baix), amb el tret a destacar que solien barrejar moltes tipografies diferents en una mateixa pàgina o publicitat al periòdic. També hem tingut en compte que en aquella època la impressió era generalment en blanc i negre, i que tot i que hi havia imatges fotogràfiques, abundaven més les il·lustracions lineals”.

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×