Un article de
Jordi Puiggròs
Periodista i Cap de redacció
30 d'agost de 2024

L’Ajuntament vol preparar als igualadins davant d’importants canvis en la gestió de les escombraries

La llei europea i estatal diu que els ciutadans han de pagar el 100% del servei de neteja i residus, amb l’alerta d’importants sancions si no es fa

Un article de
Jordi Puiggròs

Venen canvis, i grossos, en com haurem de gestionar les nostres escombraries. De fet, no és res nou, perquè ja fa temps que s’avisa, però ara l’Ajuntament ha anunciat que posa la marxa directa per a aplicar-ho a la ciutat. Damunt hi ha l’Espasa de Damocles de la llei espanyola i europea, que posa un límit de temps a tots els ajuntaments per a que la taxa d’escombraris sigui abonada al 100% pels usuaris. És a dir, res de “subvencionar-la” des dels governs municipals per a que no sigui tant dura econòmicament -i per no tenir pèrdues electorals, tot sigui dit-, com ha passat des de fa dècades.

Això pot suposar molt fàcilment un increment notable dels rebuts, com ha passat aquest any a Sabadell o Terrassa, que han aplicat -de cop- una quantitat el doble que la de l’any passat, i els usuaris abonaven una xifra similar a la d’aquí.

Però no s’acaba aquí la cosa. La normativa apreta als ajuntaments per a que els ciutadans siguin diligents a l’hora de separar els residus, i fomentar així el reciclatge. S’ha acabat llençar-ho tot a la mateixa bossa. Si no es fa, hi haurà sancions, i molt costoses. També hi ha un límit de temps. Igualada es troba avui al 45% de percentatge de separació de residus, però és encara lluny del què es demana pel 2030, que és del 60%, o del 65% el 2035.

Aviat començarà una campanya de conscienciació, però darrere d’ella hi ha una important adaptació que comportarà nous hàbits, com ja ha passat a d’altres llocs de la comarca

Per arreglar això, molts municipis de l’Anoia ja utilitzen el servei Porta a Porta (PaP), a través del qual els ciutadans separen cada dia els residus a casa seva, i els passen a recollir diàriament a la porta de casa o dels edificis, amb una taxa anual de 139€, un pèl més cara que a Igualada… i això reciclant moltíssim més, prop del 90%!

A Igualada i grans ciutats, s’optarà per contenidors “intel.ligents”. Cada família tindrà una targeta amb un xip -o el telèfon mòbil- que obrirà els contenidors de brossa, i aquests “sabran” que hi tira cadascú, de manera que si hi ha un error, s’avisarà a l’usuari, i s’imposarà una sanció.

Un dels canvis més importants serà la identificació de tots els usuaris amb una targeta o amb el mòbil, que obrirà el contenidor de brossa sel.lectiva

D’aquí que el govern municipal presentés dimarts una nova campanya de conscienciació, sota el lema “Igualada Responsable”. El nom ja ho diu tot. L’objectiu, com és lògic, és complir la Llei informant-ne adequadament, el més aviat possible, i de passada, tendir cap l’objectiu d’una “taxa justa”, és a dir, que el rebut de la taxa d’escombraries sigui “just”, que pagui menys qui més bé separa els residus, i vice-versa. Per a situar l’escenari que tenim i el que ve, l’Ajuntament compta amb l’assessorament de Josep Maria Tost, consultor empresarial en economia circular i exdirector de l’Agència Catalana de Residus.

Nou contracte municipal de neteja i escombraries a la vista

Un procés molt complexe que arriba just en unes setmanes en les quals finalitza l’actual contracte de l’empresa de neteja i residus de la ciutat, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), i s’ha d’escollir un nou contracte. Es tracta del servei, de llarg, més costós per a qualsevol Ajuntament. De moment, hi ha molt hermetisme sobre aquest procés, però, en qualsevol cas, l’empresa que se’n faci càrrec haurà d’aplicar totes aquestes novetats, que també necessitaran de nova maquinària.

La campanya ha estat presentada aquest pel regidor de Sostenibilitat, Jordi Marcè i per la regidora de Civisme, Patrícia Illa. “La voluntat de la campanya és fer un pas enllà i que la campanya sigui un motor del canvi que proposa Europa en la conscienciació i en les actituds individuals en el consum, el reciclatge, la reutilització etc.”

Marcè ha volgut posar de manifest que “el marc europeu cada vegada exigirà unes xifres més elevades de recollida selectiva i de reciclatge, tenim els mitjans per aconseguir-ho, la tecnologia que aposta cap a una recollida amb la identificació del ciutadà i que permetrà una taxa justa que no encarirà el cost de la recollida a les persones que fan els deures dia a dia, un nou contracte d’escombraries que contemplarà aquest nou escenari”. Cal però, ha seguit el regidor, “fer aquesta campanya prèvia per conscienciar a aquelles persones que fins ara no se senten interpel·lades i que han d’entendre que no fer cap canvi al respecte no és una opció i no reciclar encareix el cost de la recollida de deixalles”

La llei europea i estatal diu que els ciutadans han de pagar el 100% del servei de neteja i residus, amb l’alerta d’importants sancions si no es fa

Marcè ha recordat que ara mateix “la recollida selectiva a la ciutat ha augmentat arribant al 45%, una xifra 10 punts per sobre de la mitjana de ciutats similars a la nostra del voltant de 40.000 habitants”.

Molts serveis a disposició del ciutadà

Illa ha destacat que aquesta campanya no se centrarà només en la recollida de deixalles sinó en tots els serveis que es posen a l’abast del ciutadà per tal que pugui separar les fraccions amb la implementació de la recollida tèxtil, que a Igualada ja s’està fent abans que sigui obligatori per llei; el servei de deixalleria, de recollida de la poda i de recollida de voluminosos; les agents cíviques, que realitzen campanyes informatives tant als comerços com als ciutadans; el banc articles reutilitzables, el banc de queviures i serveis com el reparatruck, didaltruck de la diputació de Barcelona que fomenten la reutilització de productes i tèxtils.

En la mateixa línia Illa ha volgut puntualitzar que a nivell europeu s’ha rebut una primera subvenció dels fons Next Generation per començar a implementar contenidors tancats a la ciutat. “Seguirem treballant”, ha dit, “per aconseguir més finançament per oferir un servei capdavanter i eficient de recollida de residus a la ciutat en consonància al model amable, verd i sostenible de ciutat que volem”.

Comparteix l'article:

Comentaris

Més noticies

Humans de l’Anoia: Joan Boix i Vendrells

31 d'agost de 2024

Més enllà de l’univers del glamur i de ser el bastió del setè art, Canes és una vella ciutat desconeguda

31 d'agost de 2024

Els centres de serveis a les empreses de l’Anoia van ajudar a crear 65 llocs de treball el 2023

31 d'agost de 2024
Et recomanem×