L’Ajuntament de Castellolí ha decidit posar en valor l’altíssim potencial patrimonial que té el municipi gràcies a les més de 160 barraques de pedra seca dels segles XIX i XX repartides per tot el terme. Actualment ja existeixen dues rutes circulars de barraques que atrauen l’interès del turisme familiar i de natura, i a aquesta oferta ara l’Ajuntament hi ha sumat nous murs de pedra seca, a les entrades est i oest, i també uns tòtems (amb la mateixa pedra seca) per senyalitzar l’entrada als diferents barris del municipi. Amb aquesta aposta, la regidoria de turisme vol impulsar el desenvolupament econòmic del municipi a través del turisme sostenible i de natura, i en general promocionar tot el terme municipal amb el fil conductor de la pedra seca.
Els tòtems instal·lats contenen les ubicacions dels diferents barris i també les rutes de barraques de pedra seca i els punts d’interès turístic del municipi, com ara el Castell de Castellolí, inclòs a la ruta 2 d’Anoia Terra de Castells.
Els nous murs de pedra seca han estat fets de manera artesanal amb una original combinació de pedres que provenen de la zona de Calaf i de Sallent: pedra contra pedra, una tècnica que es basa en la seva disposició i en l’aprofitament al màxim de la gravetat, el seu pes. Pel coronament dels murs s’ha optat per utilitzar la tècnica coneguda com del rastrell (o sardinell) inspirada en els murs d’arreu dels Països Catalans, i que també es pot trobar en països com Gran Bretanya. Aquesta tècnica consisteix en executar el coronament disposant les pedres dretes com a acabament o remat el mur. L’obra ha estat realitzada per Roger Solé, un reconegut mestre marger que alça construccions arreu del país i que l’any passat va participar al festival Smithsonian Folklive de Washington representant l’ofici de marger.
Les dues rutes de les Barraques de pedra seca ja existents (a la zona de Can Tardà i a la zona d’Els Marges) ressegueixen itineraris circulars que permeten descobrir els magnífics racons del municipi (els camins, les fonts, els boscos i entremig els vestigis d’alguna vinya). La intenció de l’Ajuntament és crear una tercera ruta molt aviat a la zona de Sant Feliu, també molt rica en barraques. Tota la informació sobre les rutes es pot trobar a l’App Natura local i als webs naturalocal.net i liniaverdacastelloli.cat.
La regidora de turisme, Teresa Guixà, reconeix que ha estat un projecte complex d’executar, però el resultat afegeix valor al territori i revitalitza el seu patrimoni natural.
La pedra seca, patrimoni de la UNESCO
L’art de la Pedra Seca és una construcció artesanal i natural, sense cap altre element que la pedra, de manera que les construccions queden totalment integrades en l’entorn i enriqueixen el paisatge. La tècnica emprada –basada en la disposició i en l’aprofitament de la gravetat sense utilitzar cap material de cohesió com la calç o el guix- era antigament un ofici molt valorat, ja que amb aquesta tècnica s’aixecaven barraques, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades, basses, escales i fins i tot ponts.
A finals de 2018 l’art de la pedra seca va ser inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO gràcies a una candidatura conjunta de vuit estats europeus: Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, França i Espanya. El seu nom oficial és, en anglès: «Art of dry stone: knowledge and techniques» (L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques).
Les Barraques de Pedra Seca són presents a diversos municipis de l’Anoia i amb especial força a Castellolí, i testimonien el passat agrícola del territori, quan els pagesos s’aixoplugaven de les llargues jornades al sol dins de les barraques.
El Consell Comarcal de l’Anoia també ha impulsat el “Barraques Go”, una App que permet jugar tot seguint les diferents rutes de la pedra seca de municipis de la comarca com La Torre de Claramunt, Vallbona d’Anoia i Castellolí. El joc estarà novament actiu a la tardor.