22.3 C
Igualada
Dissabte, setembre 18, 2021

La joguina trencada

Bernat Roca

 

Fa dies vaig trobar-me un amic. Feia molt temps que no ens veiem. Estava molt canviat. Els ulls bullits, potser de dormir poc, el cabell ral i greixós. La cara amb una ganyota permanent entre ridícula i burleta. Caminava com vençut pels treballs i els dies. Anava ben vestit. Es veia que tenia diners, tot i que més endavant explicaré que tenia problemes a la feina. El vaig saludar efusivament i ens vam posar a parlar, tot recordant vells temps. Mentre jo li parlava de planetes i astres, de com ens influeixen en el caràcter, ell, de sobte, em deixa anar que la dona l’havia deixat. Em va sobtar i vaig tallar el meu habitual i cansat entusiasme, que tant irrita als altres encara que no t’ho diguin mai a la cara i facin veure que et riuen les gràcies. Ell em va explicar que un bon dia la dona s’havia fotut a fer ioga i que només parlava de xacres, de renovació cel·lular i de la vida com a camí. I que al final de tot aquest procés se’n havia anat amb un profe argentí de ioga kundalini que aguantava hores i hores fent sexe tàntric. Estava molt trist i s’havia apuntat a l’ANC per omplir el temps, i deia que allà s’hi lligava poc, però que ell no era un home de Tinder, que tot això del sexe casual i cibernètic l’havia agafat gran. Vaig tractar d’animar-lo, comentant-li que potser era el trànsit de Saturn per Capricorn o potser una oportunitat nova per reinventar-se, li vaig citar alguna frase de Nietzsche i poemes de Rilke. I per acabar allò del Claudio Naranjo que no falla mai: la cita de l’aigua que baixa per on li convé i no per on vol. Es va emprenyar molt.

Tota la meva verborrea new age l’havia encès tant que havia recuperat el semblant i la vitalitat de la joventut. Proferia insults contra el gurú argentí, contra el ioga kundalini, els xacres, Saturn i les p… cites de Rilke i Naranjo. Vaig pensar que realment l’astrologia i l’oratòria funcionaven com a teràpia, perquè havia ressuscitat un mort vivent. Aquell zombie que tenia davant ara era un esplèndid home en la crisi de la mitjana edat, però valent i coratjós. L’havia curat i vaig pensar que ja em podia considerar un terapeuta. De sobte, es va ficar a riure i a plorar com un nen petit, em va abraçar em va explicar que a la feina l’havien arraconat. Una nova cap de Madrid havia arribat feia quatre dies i deia que els havien aplicat el 155 encobert! I que jo l’havia fet despertar. I que anava a plegar, a dimitir… Tretze anys a l’empresa i un bon càrrec llançats per la borda. No el vaig poder convèncer ni recordant-li que tenia fills i hipoteca, factures per pagar. Estava disposat a tot. Independència o mort, anava cridant pel carrer. La gent se’l mirava d’una manera… Em vaig adonar que ara sí que li havia espatllat la vida. Perquè entre un divorci o estar a l’atur no hi ha color… La inestabilitat de parella és sexualment estimulant mentre que la inestabilitat laboral no fa trempar gens!

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Acord entre Masats i Buff per potenciar el transport a demanda

MasatsTG Dx i Original Buff S.A. han signat un acord de col·laboració per seguir potenciant l’ús de les noves línies de transport a la...

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, el 2 d’octubre

El proper 2 d’octubre, a Igualada, tindrà lloc la 6a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant. El programa d’activitats i...

Assessorar

Estic segur que molts deveu recordar aquells rètols que es veien (encara se’n deuen veure, diria) als portals dels edificis anunciant serveis d’Assessoria. Solen...

Racons de l’Anoia: Sant Martí Sesgueioles

El municipi de Sant Martí Sesgueioles, de 3,87 km 2,s és situat al S de Calaf i envoltat pels termes de Calaf, els Prats...

Xarxa Igualada comença el curs amb “Elmer, l’elefant de colors”

La Xarxa d’Igualada enceta el curs amb la proposta de Tutatis produccions teatrals Elmer, l’elefant de colors, que es podrà veure demà diumenge dia...
Compartir