Soc igualadí, del barri del Poble Sec, on visc des que em vaig casar. He format part durant onze anys de la junta de l’AMPA de l’escola Garcia Fossas i durant dos anys de la de l’Institut Pere Vives Vich. Ara soc el president de l’Associació Veïnal del Poble Sec.
El Poble Sec d’Igualada és un dels barris més habitats de la ciutat. Era necessària la formació d’aquesta associació?
Sí, hi havia veïns i veïnes que ens expressaven la necessitat de revifar aquesta associació que ja havia existit i de la qual en tenien bons records, I aquí nosaltres, un grup d’amics que ja hem treballat durant molts anys en l’associacionisme i el voluntariat, sobre tot a nivell de l’escola Garcia Fossas, vam entendre que això s’havia de fer i ens hi vam posar. Per a nosaltres no va ser massa complicat posar-nos-hi i vam tirar endavant. En definitiva, tot està relacionat amb el barri, amb la seva potenciació i el benestar dels veïns.
Quins objectius més immediats us proposeu?
Com que comencem des del principi, volem fomentar les trobades com la que vam fer dissabte passat, per fomentar la convivència entre els ciutadans i compartir experiències. I a partir d’aquí agafar idees i suggeriments per tirar endavant el projecte. Som gent jove i les festes que s’havien fet abans les havíem viscut de petits i per recuperar-les necessitem l’ajut dels que hi van ser. Estem treballant perquè de cara al setembre puguem fer noves activitats festives i de mica en mica recuperar les festes populars d’abans.
L’associació va començar a gestar-se durant el 2018 però no va ser fins el mes de març que ens vam constituir legalment. L’acte de dissabte va servir per donar-nos a conèixer i perquè la gent que volgués pogués ja fer-se soci.
Quin espai de la ciutat d’Igualada ocupa el barri del Poble Sec?
El Poble Sec és més gran del que molta gent es pensa i nosaltres creiem que el districte del Pla de Sant Magí engloba tot el barri, o sigui: des del carrer Lleida fins l’avinguda Balmes i des del Passeig fins l’avinguda Catalunya. De fet, el nostre logo és el terreny que ocupa del Pla de Sant Magí.
Qui sou els que esteu al capdavant de l’Associació?
En aquests moments som l’Otger Costa, el Joan Teixidor, la Míriam València, el Javi Fernandez, el Jordi Pelfort i jo mateix. També tenim col·laborant intensament amb nosaltres, portant les xarxes socials, la Núria Falcones. A partir d’aquí, podrien anar entrant noves persones, sobretot perquè hem demanat suport a l’antiga associació i ens agradaria que algú d’ells entrés a formar part de la junta.
Qui vulgui associar-se, què ha de fer?
A la nostra pàgina web www.poblesecigualada.cat, hi ha un apartat que és per rebre informació i és on les persones que estiguin interessades han d’entrar. Nosaltres ens posarem en contacte amb ells i els explicarem com funcionem.
I quins avantatges tindrà ser soci de l’Associació Veïnal del Poble Sec?
Ara mateix el principal avantatge que oferim és un servei d’assessorament tècnic legal a través de la lletrada Sra. Rosalia Marcet Sanz, del gabinet Jurídic Claramunt. Per altra banda volem un lloc de trobada de la ciutadania, amb la voluntat de vetllar per una efectiva participació en els projectes de promoció i desenvolupament social i cultural. L’ajuntament d’Igualada ens ha ofert el local que hi ha al parc del Garcia Fossas, on tindrem la nostra seu social.
Esteu en contacte amb l’Associació de Comerciants Igualada Nord?
Quan vam decidir de muntar aquesta associació de seguida ens vam posar en contacte amb ells, que ens van comentar que s’havien trobat amb els veïns que, al no haver-hi cap altra associació, volien formar part de la de comerciants. Això ens va esperonar encara més a crear l’associació. Hi ha bona sintonia i ganes de treballar pel barri per part de tots dos ens i el rodatge que porten ells ens està ajudant molt.
Aquest passat dissabte vàreu fer un sopar i un ball i va ser tot un èxit.
Teníem l’experiència dels sopars de final de curs que fem a l’escola i que apleguen molta gent i aplicant una fórmula sembla, vam organitzar aquest que va aplegar molts veïns i veïnes. Estem molt satisfets. La visita al refugi antiaeri, l’exposició de fotografies van ser molt ben rebudes, vam portar els gegants, que feia molt de temps que no es veien. L’AMPA del Garcia Fossas ens va cedir la lluminària que va fer que l’ambient fos molt agradable. Cal remarcar que les imatges que es van projectar en el video durant el sopar són cedides per una persona del barri, que havia anat retratant totes les activitats que es feien antigament.
Us plantegeu recuperar els gegants del barri?
Els gegants no estan en bon estat, estan conservats al Museu de la Pell, però cal tenir en compte que es van fer el 1954 i se’ls ha de fer una actuació important perquè sinó no poden ballar. L’alcalde Marc Castells es va comprometre a trobar la fórmula per poder-los restaurar.