Jesús Miguel “Shummi” Juárez, alcalde de Montbui: “La Generalitat i el Gobierno de España ens haurien de tenir molt en compte per haver estat els primers confinats”

0
3220

Jesús Miguel Juárez, conegut per tothom com Shummi, és llicenciat en història i alcalde de Santa Margarida de Montbui des de les últimes eleccions municipals, encara no fa un any. Va trencar així amb el llarguíssim període d’alcaldia del socialista Teo Romero. Aconseguir-ho va ser possible gràcies a la candidatura independent Ara Montbui, amb persones de diversa ideologia però amb una voluntat ferma de fer un canvi que en alguns moments semblava utòpic.

L’alcalde, és lògic, no està acostumat a moments de pressió importants com els d’aquests últimes dies. No és estrany, perquè no és habitual, i menys en municipis que ronden els deu mil habitants. Però li noto, per telèfon, certa satisfacció quan em diu que “els montbuiencs van entendre el doble confinament a la primera, i s’han comportat de manera molt correcta. Vam transmetre la informació de seguida a través de les xarxes i els canals oficials, i en aquest sentit estem contents de la resposta que va donar la ciutadania”. I això que Montbui és un municipi gran, de força extensió, amb diferents nuclis. “Al principi va haver-hi algun problema perquè el perímetre no va acabar de fer-se correctament amb algunes masies o zones més aïllades, però es va parlar amb els Mossos i de seguida es va arreglar. De moment no tenim constància de cap problema diferenciat d’allò que passa al nostre nucli principal”, diu Shummi.

Aquests dies, s’ha pogut llegir a l’alcalde fent comentaris en algunes xarxes socials sobre les dades de casos positius que va difondre Salut, i que deixaven al seu poble com el més sofert del país. “Que a Montbui el Covid-19 ha afectat d’una manera important és evident. No només per les dades que ha proporcionat Salut, sinó també per tot allò que ens transmeten els veïns. El dia que van aparèixer les dades a les quals fas referència de seguida vam trucar a la Generalitat per corroborar la informació, i ens van comentar que era una aplicació que s’estava acabant de posar a prova. A les dades sortíem com si fóssim el municipi amb la taxa de contagis més alta d’Europa, gairebé… Al final ho van corregir. Sí que és veritat que, pel nombre d’habitants que tenim, hi ha una taxa de contagis molt elevada, tot i que ara hi ha poblacions per damunt nostre”, explica l’alcalde.

Les desgràcies mai venen soles. Montbui ha liderat durant molt temps la taxa d’atur més alta del país, i una de les més elevades d’Espanya. A ningú se li escapa que, amb la probable crisi econòmica que ens ve al damunt, la situació empitjori. “Som l’administració més propera a la ciutadania. Per això ja estem fent les modificacions que calguin perquè la resposta que tingui el ciutadà sigui la que toqui en un moment com aquest. Tal i com han dit també els altres alcaldes de la Conca, necessitem que no ens deixin de la mà de Déu. Tant la Generalitat com el Gobierno de España ens haurien de tenir molt en compte, per haver estat els primers en estar confinats, i de manera total. És cert que Montbui ja ve arrossegant des de fa molt anys una situació d’atur molt important. Recentment ja no érem el municipi amb la taxa de desocupació més alta, però sí dels que més. És evident que la situació que vindrà provocarà dades d’atur molt complexes”, diu l’alcalde.

Ja se sabia, perquè durant molt temps, també quan era regidor a l’oposició, Shummi Juárez apostava pel concepte de la Conca d’Òdena, i no només geogràfic. Confia, i molt, en les seves possibilitats. Per això està molt satisfet del paper dels quatre alcaldes, treballant junts, que s’ha vist en els darrers dies. “Quan vam arribar al govern de l’Ajuntament amb la candidatura d’Ara Montbui, ja ho vaig traslladar des del principi a les primeres reunions que vam fer a nivell de la Mancomunitat. Entenc que s’ha de treballar de manera conjunta i aquesta ha estat una fita, per desgràcia molt greu, que ens ha donat la raó. El que més m’ha impactat és que no ha fet falta cap esforç fer-ho possible, i això diu molt de la MICOD. De cara al futur ho hem de tenir molt clar. Sempre és millor tenir un bon equip al costat, i en aquest sentit els alcaldes i alcaldesses de la Conca ho hem demostrat, i aquest hauria de ser el camí a seguir. La unió per damunt de qualsevol problemàtica o color polític”.

Compartir