25.5 C
Igualada
Dimecres, juliol 28, 2021

“Igualada és per a nosaltres l’arrel més profunda de la nostra espiritualitat”

ENTREVISTA A: ALEJANDRO ENRÍQUEZ, LEOPOLDO PÉREZ, CARLOS BLANCO I JOSÉ ÁNGEL GUERRERO DE LA COMUNITAT JOSEFINA A L’ANOIA

Els Missioners Josefins som una congregació nascuda a Mèxic l’any 1872 per l’ igualadí P. Josep Maria Vilaseca. Fa prop de 9 anys que la congregació té presència en aquestes terres i és un plaer per a tots els que formem part d’aquesta gran obra del P. Vilaseca, ser a la terra del nostre fundador, conèixer les nostres arrels espirituals i poder tornar a Igualada allò que ella ha fet per nosaltres. Actualment, la nostra comunitat esta formada per quatre religiosos: Alejandro Enríquez i Leopoldo Baez de Mèxic, Carlos Blanco i José Ángel Guerrero de Nicaragua.

Quants anys fa que la comunitat Josefina està ubicada a l’Anoia? On resideixen concretament?
La nostra comunitat de Missioners Josefins fa prop de 9 anys que es troba en aquestes terres que van veure néixer i créixer el P. Josep Maria Vilaseca, fundador de la Família Josefina: Laics, Germanes i Missioners a Mèxic l’any 1872. La nostra residència actual és a la rectoria de la Pobla de Claramunt.

Com ara comentàveu, la comunitat Josefina es va fundar a Mèxic però ho va fer un igualadí. Hi ha un vincle especial entre la comunitat i la ciutat?
I tant! Igualada ens va donar un fundador, el P. Vilaseca, i nosaltres som aquí en agraïment per la seva vida i la fundació de la nostra família espiritual. Igualada és per a nosaltres l’arrel més profunda de la nostra espiritualitat.

A quines parròquies de la comarca ateneu?
A més de la Parròquia de la Pobla de Claramunt prestem servei i atenció a las comunitats parroquials de Sant Martí de Tous, Fillol, Bellprat, Clariana i el Barri de Fàtima a Igualada, juntament amb l’atenció espiritual del Monestir de les Germanes Carmelites a Igualada-Jorba i la residència P. Vilaseca a Igualada.

Quines tasques feu d’ajuda a la comunitat a l’Anoia?
Les principals tasques amb les que col·laborem són els serveis parroquials, com ara l’atenció a malalts, la col·laboració, juntament amb l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt, amb el banc d’aliments del poble, l’atenció i educació en la fe dels nens, joves i persones adultes de las comunitats, grups de pregària, atenció sacramental, els despatxos parroquials i alguns altres serveis que ens demanen.

A la parròquia de Fàtima, aquest any hi heu posat un pessebre espectacular. Ens podeu explicar una mica com és?
El pessebre està fet de molts materials reciclables que estaven a punt de llançar-se, com pot ser paper, cartró, porexpan, etc. El seu atractiu consisteix en l’aprofitament d’aquests materials, el treball d’equip organitzat i coordinat pel Carlos Cardozo Riveros, qui és el cap de tot el treball i l’ambient de família amb al que s’ha fet. És un pessebre digne de ser visitat i contemplat personalment, les seves dimensions i tots els detalls que té de fons son impressionants.

S’hi poden fer visites guiades. Fins quan? En quins horaris?
Podeu fer visites guiades, concertant hora amb la Sra. Ana García (628942445) o amb els Pares Josefins, Alejandro (693806219) i Leopoldo (693805575), estem oberts de dilluns a dissabte de 10:00-13:00 h. i al vespre de 17:00-20:00 h. El pessebre estarà exposat fins el dia 2 de febrer del 2021.

Heu estat per altres llocs del món? Hi ha moltes diferències entre els pessebres que fem aquí o els d’altres països? Cada pessebre té paisatges característics del seu territori o tots són molt semblants?
Sí, cada lloc té les seves particularitats en representar al naixement de Jesús, però sempre es respecten les figures principals: Nen Jesús, Maria, Josep i Reis. Però les caracteritzacions són diferents, com la roba o les faccions dels rostres. Així com, aquí a Catalunya, no poden faltar les barretines i els pastors vestits típicament.

Aquest serà un Nadal estrany per a tots. Com el viureu la comunitat Josefina de l’Anoia?
És un any complex per a tots, i la família Josefina de l’Anoia ho té clar, aquest any ens tocar fer bondat, cuidar-nos mútuament i fomentar enmig de la desesperança, l’esperança i la il·lusió pròpia del Déu fet home, per això aquest pessebre.

Teniu previstos alguns actes amb la comunitat cristiana per aquestes festes?
Ara que ho dius, sí. Aquest Nadal és especial per a la Família Josefina a Catalunya, perquè amb el pessebre i des de l’1 de gener de 2021 fins l’1 de gener de 2022, viurem un any de gràcia i agraïment per als pròxims 10 anys de la nostra presència a Igualada i a l’Anoia; el lema que ens guia és: 10 anys a Igualada, il·lusió vilasecana. Durant aquest any 2021 tenim previstes més sorpreses, ja les anirem anunciant a poc a poc.

A quins altres països tenen presència els Josefins? Quin tipus de missions desenvolupen?
La nostra Missió consisteix en tres camps de missió de l’Església: Educació a infants i joves, Missions ad gents, en pobles indígenes i populars, atenció a parròquies i la promoció i devoció de Sant Josep. Actualment estem a Mèxic, el Salvador, Nicaragua, Guatemala, Costa Rica, Veneçuela, Perú, Angola, Etiòpia, Itàlia i Espanya.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Poble Actiu considera insuficient la subvenció per plaques solars aprovada al ple

Poble Actiu valora com a positiva la proposta de subvencionar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques però considera que la proposta es queda curta....

Òdena resol el 91% de les incidències comunicades a través de la Línia Verda

L’Ajuntament d’Òdena ha resolt el 91% de les 3.046 incidències que ha rebut a través de la Línia Verda, el servei de comunicació d’incidències...

La Llacuna celebra amb èxit el Cap de Setmana Jove

El passat cap de setmana va tenir lloc a La Llacuna el Cap de Setmana Jove. Aquest es va organitzar conjuntament des de la...

El CF Òdena rep el trofeu de campió de lliga

Les Nits de Campions de la Federació Catalana de Futbol canvien de format a causa de la pandèmia sanitària, i es lliuren els guardons...

La presidenta de la Diputació visita Bellprat i es compromet a pagar els danys causats per l’incendi als municipis

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marin, ha visitat aquest dimarts a la tarda Bellprat, el municipi més afectat per l'incendi d'aquest...
Compartir