1900 – Igualada, a l’espera d’un nou segle ple de canvis

29

Jordi Puiggròs / Albert Vendrell

L’any 1900, al tombant del segle XIX i el XX, van succeir poques coses d’interès especial en el nostre territori. Igualada comptava a finals d’aquell any amb 10.486 habitants, i el pressupost municipal pujava a 241.794 pessetes.

El 29 d’octubre, durant la nit, un grup de partidaris de Carles VII, pretendent a Rei d’Espanya, es va manifestar a Igualada. Es van registrar alguns incidents, i fins i tot va resultar ferit un Guàrdia Civil… Poc temps després, tots els implicats “carlistes” van ser indultats i van tornar a les seves llars.

Curiós anunci de l’Elixir Grive, que
curava el mal de queixal, de venda a les
farmàcies Bausili i Morera

 

Després de molts anys de foscor, el canvi de segle, que va arribar amb l’inici de 1901, venia carregat d’optimisme. A Igualada, sobretot, amb una indústria tèxtil cada vegada més potent i renovada, que s’afegia a un sector dels curtits que tenia una marxa ascendent.
Hi ha molt poques fotografies d’aquell any a la comarca o a Igualada, per això no en publiquem cap.

Geroni Verdés, vinculat a una nissaga industrial que tindria una gran importància
a la ciutat en el futur, era el representant del “Enosótero”, un conservador químic que evitava que el vi es tornés agre. Tota una novetat al tombant del segle XIX

En aquesta pàgina podeu veure, però, una reproducció de la portada de “La Semana de Igualada” del 17 de febrer de 1900, fa ara tot just 119 anys, així com un recull d’anuncis publicitaris de l’època, alguns d’ells molt interessants, com el que permet observar els temps de trajecte del transport públic d’aquella època: el nou tren, que feia poc que era en funcionament, i les clàssiques tartanes i “cotxes”.

Portada de “La Semana de Igualada” del 17 de febrer de 1900

El trajecte d’Igualada a Barcelona en tren durava aquell any gairebé quatre hores, i això va ser tota una “revolució” gràcies al vapor.
A Catalunya, aquell any un grup d’esportistes, encapçalats per Àngel Rodríguez, va fundar el Reial Club Deportiu Espanyol. També es va iniciar la construcció del Parc Güell de Barcelona. Aquell any també va tenir lloc l’Exposició Universal de París, i va néixer el que seria un imponent músic, Xavier Cugat.

Anunci del “moviment” de trens i carruatges que permet veure els temps de trajecte d’Igualada a Barcelona i d’altres poblacions