Un article de
19 d'agost de 2024

Els fragments de crani descoberts el 2022 a l’Abric Romaní de Capellades no eren de neandertal, sinó les restes d’un cérvol

La codirectora del jaciment fa autocrítica i admet que la neteja i les proves posteriors van confirmar l'error

Un article de
ACN
Excavacions a l'abric romaní.
Imatge d'arxiu de les excavacions a l'Abric Romaní. © Mar Martí /ACN

Els fragments de crani de neandertal trobats fa dos anys a l’Abric Romaní de Capellades han resultat ser de cérvol. “En ciència és difícil reconèixer els errors, però el millor és dir que ens vam equivocar”, ha explicat a l’ACN Palmira Saladié, codirectora del jaciment, que admet que hi va haver una certa precipitació. La neteja i proves que es van fer després van confirmar l’error. “La peça estava molt alterada i havia agafat una morfologia errònia“, afegeix. L’anunci de la troballa “excepcional” era la primera resta humana que hi apareixia- coincidia amb els 40 anys d’excavacions continuades.

La ciència s’escriu i es reescriu seguint els avenços i el jaciment de l’Abric Romaní de Capellades n’és un exemple. L’any 2022 passava a ocupar el rànquing privilegiat de jaciment amb restes de neandertal i, dos anys després, s’ha hagut de fer marxa enrere perquè finalment han resultat ser de cèrvid. La recerca, però, continua a ple rendiment un estiu més.

La codirectora de les excavacions al jaciment anoienc, Palmira Saladié, admet que no tenir restes humanes els resta aquell “impacte social” que van tenir en el moment de l’anunci, si bé defensa que això “no li treu valor patrimonial“. I és que, segons explica, el projecte està encaminat a comprendre l’estil de vida dels neandertals i això, remarca, “ho acompleix i ho assoleix amb escreix” malgrat no haver trobat encara les restes humanes.

En aquest sentit, remarca que l’Abric Romaní és un enclavament “clau” per comprendre com eren els neandertals. “Ens ha permès veure que s’assemblaven molt més a nosaltres del que ens imaginàvem fa uns anys”, afirma. Segons la codirectora, durant aquests anys de recerca s’ha vist que “no hi ha diferències” entre els campaments de caçadors recol·lectors actuals amb els de l’Abric Romaní en termes d’organització social, capacitació, estratègia i altres aspectes. Una informació que ha tingut un impacte al territori, però també a nivell internacional.

Enguany els treballs han permès completar el nivell R on han aparegut les astes de quatre cérvols entre el més destacat.

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×