Els hàbits socials canvien: ara fem més activitats d’oci a l’aire lliure que en èpoques passades, a causa del canvi climàtic anem més lleugers de roba i acabem exposant més la nostra pell al sol. Això es tradueix en més risc de patir malalties cutànies i, sobretot, càncer de pell; una malaltia que, per sort, es pot curar si s’agafa a temps. Però… Què podem fer per prevenir-la?
Al servei de dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada hi arriben cada any centenars de pacients amb problemes a la pell. Les consultes són molt diverses: des de pell atòpica o acne en el cas dels infants i adolescents, fins a dermatitis o psoriasis en el cas dels més grans. Però hi ha dos tipus de malalties que preocupen especialment els dermatòlegs: les malalties de transmissió sexual, que són cada vegada més freqüents, i el càncer cutani, ja sigui melanoma o altres tipus de càncer com el limfoma o el carcinoma. A l’Hospital d’Igualada es poden diagnosticar i tractar totes aquestes malalties.
El Sol passa factura
David Vidal és, des del mes de gener, el Cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada. Explica que és totalment certa l’afirmació que “la pell té memòria”, ja que l’exposició al sol s’acumula al llarg de tota la vida i els danys que el sol fa a la pell són irreversibles. “L’exposició al sol té conseqüències, i encara que no siguin immediates ens acaben passant factura” explica el Dr. Vidal. És per això que s’ha de protegir especialment els infants i la gent gran, que tenen la pell més fràgil, ja sigui amb roba o cremes de protecció solar. Com diu la dita: és millor prevenir que curar.
Un equip d’especialistes de la pell
En cas de tenir molèsties a la pell o observar una piga que canvia de color o de forma, cal acudir al metge de capçalera perquè faci una valoració. Als CAP de l’Anoia hi ha un referent de primària de dermatologia, és a dir, un metge especialitzat en la pell, i si el cas és més complex es deriva el pacient al servei de dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada. Allà, a més de tot l’equip de dermatòlegs, el Consorci Sanitari de l’Anoia compta també amb una Infermera especialitzada en dermatologia, una figura que es coneix com a “infermera de pràctica avançada” amb una formació específica que fa d’enllaç entre el pacient i l’Hospital i pot ajudar a l’administració de medicaments i resoldre dubtes dels pacients.
Les preguntes més freqüents
És bo o dolent prendre el sol?
El sol és font de salut (ens proporciona vitamina D i és bo per la salut òssia, per la salut mental…) però s’ha d’anar molt en compte amb les radiacions. L’excés de sol és nociu.
Quin és el millor moment del dia per prendre el sol?
Es desaconsella prendre el sol entre les dotze del migdia i les cinc de la tarda. I si ens ha de tocar el sol en aquesta franja cal protegir-nos amb roba, ulleres de sol i crema de protecció solar.
Quin és el factor de protecció adequat?
Tot dependrà del tipus de pell i del temps d’exposició, però el mes recomanable és utilitzar un índex de protecció solar 50.
Cada quan s’ha de posar la crema?
S’ha d’aplicar la crema 10 minuts abans de prendre el sol i reaplicar-la cada 2 hores.
Quins són els signes d’alarma del càncer de pell?
Quan una lesió canvia de color, de forma, creix o sagna, cal acudir al metge.