El passat dissabte 15 de febrer es va presentar l’obra “Historia general del principado de Cataluña, condados de Rosellón y Cerdaña”, escrita per Magí Sivillà (Santa Coloma de Queralt 1597- París 1657) i editada pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya a cura de Guillem Carreras i Albareda.
L’editor ha fet la transcripció de 1655 pàgines i 189 documents manuscrits, amb les pertinents revisions, anotacions a peu de pàgina i adaptacions dels textos per a una fàcil comprensió actual. L’obra va ser escrita des de França pel colomí Magí Sivillà, que tot i procedir d’una família humil d’origen occità va arribar a ser una persona estretament vinculada a les màximes autoritats franceses de l’època.
El manuscrit és una referència obligada per entendre les causes i l’evolució de l’enfrontament de la guerra de separació: les deliberacions de les Corts espanyoles i franceses, els esforços diplomàtics de les institucions del Principat, l’enfrontament entre les elits catalanes, els moviments i estratègies dels caps militars, l’estat d’ànim canviant de la població, la influència d’un context internacional marcat per la guerra dels trenta anys, i sobretot, les veritables aspiracions polítiques de cadascú.
Cal destacar la transversalitat de l’obra, on es narren episodis de tota la geografia catalana i del conjunt d’actors que van participar en el conflicte. El fet que estigui escrita des de França aporta una mirada àmplia que va més enllà de l’enfrontament entre Catalunya i Castella, donant gran importància a la geopolítica europea.
Més enllà de la intervenció de l’editor, la presentació va comptar amb la presència de Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i Valentí Gual, doctor en Història Moderna per la Universitat de Barcelona que en van fer possible l’edició i que en tot moment van realçar la gran tasca d’edició de l’obra.
La presentació d’aquesta crònica de la Guerra dels Segadors també té data prevista a Igualada. Serà el proper 3 de març a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, amb la presència de Xavier Jorba, doctor en Història per a la UB, i Xavier Barberà, president del Centre d’Esutdis Comarcals d’Igualada.