12 C
Igualada
Divendres, 23 febrer 2024

Un article de

Carlos Jiménez Fueyo
Carlos Jiménez Fueyo
Notari d’Igualada

És millor deixar el meu pis en herència als meus fills o donar-lo en vida?
É

Publicitat

És una pregunta molt habitual a les notaries, a causa de la por als impostos que es meriten quan una persona mor, i per poder respondre cal tenir en compte diversos punts fiscals:

1) Es paguen més impostos en l’herència o en la donació?
Els impostos els paga qui rep el pis (els fills en aquest cas). En principi, en l’herència, els primers 100.000 euros, de pares a fills estan exempts, i a més, hi ha una reducció del 60%, és a dir, amb un pis de 200.000 euros, pagaria un fill 4.127 euros, si fos fill únic, i dos fills pagarien 85 euros cadascun d’ells si s’ho adjudiquessin per meitats. En cas d’una donació fins a 200.000 pagaria un 5%, és a dir 10.000 euros, excepte en cas de persones de menys de 36 anys si és per habitatge habitual, que pagarien menys, uns 7000, ja que té reduccions addicionals.

2) Impost de plusvàlua municipal
Es paga igual en tots dos casos

3) IRPF
Encara que sembli absurd, quan es dona un pis, sí que hi ha plusvàlua en cas de donació, ja que de cara a Hisenda és com si es vengués, però en cas d’herència no hi ha plusvàlua en IRPF.

Per tant, a efectes fiscals sol ser millor heretar que donar, excepte en cas de participacions d’una empresa familiar, doncs hi ha grans beneficis fiscals.

4) Avantatges de la donació
a) Evita problemes futurs entre germans, ja que es transfereix la propietat des de ja mateix
b) Pot reservar-se l’usdefruit, i continuar vivint a la finca o cobrant, en el seu cas, els lloguers.
c) Ajuda als fills en un moment que poden necessitar-lo més, quan són joves, i no quan heretin, que potser no ho necessiten tant.
d) Revocació: En determinats casos pot revocar-se, per exemple, si hi ha incompliment de càrregues o ingratitud dels donataris.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies