Entrevista a Pol Doncel, cofundador de la cervesa artesana La Lenta
E

12 de març de 2021

En Pol i el José son els fundadors de la cervesa artesana d’Igualada, La Lenta. En parem amb un d’ells, en Pol.

La Lenta ja té història, és de les primeres cerveseres de l’Anoia, ens podeu explicar una mica els vostres començaments?
El José (el meu soci) i jo treballàvem junts, i ens agradava la cervesa artesana. Vam començar a fer birra al garatge de casa dels seus pares, a l’Espelt. Al cap d’un temps les birres van començar a sortir cada cop més bones, i finalment ens vam atrevir a llençar la Optimista/Pessimista, l’abril de 2016.

Actualment, ja produïu 4 cerveses fixes, quines són i quin estil?
Optimista/Pessimista- American Pale Ale. Va ser la primera birra que vam produir i encara és la que més venem. Amb bastant cos dintre de l’estil, i amb bon equilibri entre l’amargor persistent i la dolçor de les maltes.

Golden Koeman – Golden Ale. Actualment hem canviat la recepta per portar-la on volíem, una Golden Ale més lleugera i sense pràcticament amargor. Per sortir i disfrutar.

Ultra Thrash – Session IPA. La menys alcohòlica de les nostres birres, amb un 4,8% d’alcohol. Molt gust i aroma a llúpol, però molt poc amarga. Afruitada, cítrica, pels amants del llúpol però molt fàcil de beure. Te’n beuries litres.

Bandar-Log – Brown IPA. Possiblement la birra a la qual li tinc més estima. És un estil que no es troba massa al mercat. Es tracta d’una birra pràcticament negra, i amb molt de llúpol. La idea és que el primer glop notis els aromes i sabors refrescants d’un llúpol com el Cascade, donant pas als gustos a caramel, toffee, cafè o xocolata de les maltes torrades. Un espectacle.

La cervesa artesana té molts adeptes, però, per gent que no estigui acostumat a aquest tipus de cerveses, quina de les de La Lenta li recomanaries?
Golden Koeman sense cap mena de dubtes, sobretot ara amb la nova recepta. Una Golden Ale, sobre el paper, era la cervesa que feien els obradors de cervesa artesana pels consumidors de cerveses industrials. Podríem dir que és la més fàcil de beure de les cerveses d’alta fermentació. Era un tipus de cervesa introductori, i molt necessari dins una carta de cerveses artesanes pel típic consumidor que diu que no li agraden les cerveses artesanes. Una cervesa per a tothom, però sense renunciar al que ens agrada.

Una de les vostres cerveses, la Ultra Thrash, és una col·laboració entre La Lenta i el grup Igualadí de música thrash metal Crisix, com acabeu fent una birra?
Crisix és la millor banda que ha parit la Conca d’Òdena, i jo en sóc fan de fa temps. Era una cosa que tenia al cap d’ençà que vam crear La Lenta, i al final ho vam fer quadrar. Vam fer algunes proves i els Crisix venien al nostre local i tastaven el que fèiem. Jo tenia al cap una cervesa molt més amarga i amb molta graduació (més per una banda de Thrash Metal), però ells no ho veien clar. Al final vam arribar a un acord amb aquesta Session IPA, i ha estat un encert de totes totes.

El vostre esperit d’innovació ha fet que produïu unes cerves efímeres, quines heu produït fins ara? Ens pots donar alguna pista sobre la següent?
Les Reclutes de La Lenta. De moment hem tret l’Alpha (American IPA) i la Charlie (Porter amb Cacau i Avellana) Aviat tindrem una 3a recluta, però encara no podem desvelar l’estil. Creiem que sorprendrà.

Ja sabem que el tema és repetitiu i cansat, però és a l’ordre del dia i s’ha de comentar. Us hi heu notat molt amb la Covid?
Moltíssim. Sense fires, amb bars i restaurants limitats… el nostre sector està patint. Però som optimistes perquè la botiga en línia cada dia funciona millor, i hem trobat la manera de seguir arribant als nostres clients a través de botigues i algun supermercat de proximitat.

Sabem que has obert un bar en plena pandèmia, s’ha d’estar una mica sonat o tenir molta passió pel tema. És una aposta molt atrevida aquest tipus d’establiment i limitant el producte industrial. Ens pots explicar una mica el projecte? Esteu contents amb la rebuda?
Arran de fer la Ultra Thrash, el Javi (bateria de Crisix) es va anar aficionant a la cervesa artesana. La Lydia, la seva parella i molt més cervesera que ell, ens va enredar a tots dos per formar part del projecte de La Benzinera. Un bar exclusivament de cervesa artesana, amb 6 tiradors rotatius amb cerveses de barril principalment locals i del territori, i una bona selecció de cervesa en ampolla i llauna. La idea és que cada vegada que vinguis trobis cerveses diferents tant als tiradors com a la nevera. I sense cap cervesa industrial, per primer cop a Igualada i a la comarca de l’Anoia. La veritat és que estem molt contents amb la rebuda, seguim picant pedra per crear cultura cervesera. És molt bonic veure algú que entra demanant una cervesa industrial ben freda i acaba tastant totes les cerveses que tenim als tiradors. Tenim moltes ganes que tot això acabi per poder fer degustacions, presentacions de cerveses, i tota mena d’activitats cerveseres.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta