Un article de
Cristina Roma
Periodista i correctora
3 de juny de 2018

Entrevista a Lourdes Senserrich, presidenta de l’Associació Cultural Galàxia

Un article de
Cristina Roma
dav

“Volem donar veu a la poesia i a la cançó d’autor”

La Lourdes Senserrich és una igualadina enamorada de la cultura i de la llengua. Representant d’artistes amb l’empresa Galaxia Management, és també presidenta de l’Associació Cultural Galàxia, que el proper cap de setmana (9 i 10 de juny) organitza la segona edició del Festival Galàctic de cançó d’autor i poesia i la segona Jam Galàctica de Música i Poesia.

Qui sou l’Associació Cultural Galàxia?

És una entitat cultural sense ànim de lucre, que va néixer a Igualada l’any 2017 arrel d’un projecte de música d’autor i poesia de l’Albert Gàmez, cantautor amb el Marc Freixas, poeta, que ens va unir i van fundar l’associació.

Quins són els vostres objectius?

L’any passat vam fer la primera edició del festival Galàctic, un espai per donar a conèixer altres possibles poetes i cantautors de l’Anoia i rodalies i aquest any engeguem nous projectes bàsicament per donar veu a la poesia i a la cançó d’autor.

La setmana vinent es farà la 2a edició del Festival Galàctic de cançó d’autor i la 2a Jam de poesia i música. Què hi trobarem?

Doncs en el festival hi haurà cinc propostes musicals i poètiques amb parelles artístiques. Ja des de la primera edició fem que poeta i músic pugin tots dos dalt de l’escenari i comparteixin tant els seus projectes individuals com conjunts. Bàsicament serà això: una petit tast dels seus treballs que ens els mostraran com una promoció perquè els coneguem. El Festival Galàctic serà el dissabte dia 9 a l’antiga adoberia Cal Granotes i la Jam serà el diumenge a la Bastida.

Les cinc parelles que actuaran aquest any, solen ja actuar juntes?

Algunes d’elles són ja parelles establertes, que habitualment ja treballen juntes i d’altres s’han retrobat o s’han buscat. Ells tenen vint minuts per actuar i alguns faran performances poètiques, d’altres faran cançons del seu disc, lliurement poden mostrar el que més els agradi, mentre sigui música i poesia.

D’on són i com contacteu amb ells per què vinguin a Igualada a actuar?

Com a entitat sempre donem preferència als nostres socis que són músics o poetes i els convidem a actuar al festival. I per altra banda, busquem entre tots noves propostes i els convidem a venir. I per a la Jam del diumenge deixem la porta oberta a que la gent s’apunti i donem opció a deu propostes que tindran deu minuts per mostrar la seva feina, que també pot ser música d’altres estils, no només d’autor.

Quines altres activitats dueu a terme durant l’any?

Aquest any hem començat la Galàxia Poètica que creiem que ha tingut molt èxit. L’eix principal és la poesia i perquè la poesia fos atractiva deixem que s’acompanyi d’altres arts (música, dansa…). L’activitat és mensual i cada mes està basada en un eix temàtic, per exemple el mes de març va ser sobre la primavera, el maig va ser poesia relacionada amb la vellesa, al setembre, quan tornem a començar, serà sobre la infantesa. Cada mes hi ha un fil conductor i d’aquesta manera es va variant. L’activitat es fa el tercer dissabte de cada mes a l’Espai Cívic Centre. A nivell de públic té bona acollida, sobretot ve molta gent gran, que si volen també tenen l’oportunitat de recitar, doncs alguns ja formaven part de Poesia Viva. Però és una activitat oberta a tot tipus d’edat.
També donem suport a poetes que vulguin presentar llibres a Igualada o bé ajudem a persones que volen editar un llibre o un CD.

Qui formeu part de l’associació?

Ara som uns vint socis i gent externa que puntualment ens ve a ajudar. Informem de totes les nostres activitats a través de la premsa local i les xarxes socials (encara no tenim pàgina web).

Per dur a terme les vostres activitats, teniu algun suport?

Tenim el suport de l’Ajuntament d’Igualada que ens atorga una subvenció i ens cedeix els espais. I la resta ve de les quotes de socis. Tenim la sort que els músics i poetes vénen de forma altruista perquè nosaltres tampoc cobrem entrada per a les activitats que fem.

A Igualada existia Poesia Viva. Es podria dir que sou els seus hereus?

Crec que és diferent, malgrat que tenim la mateixa il·lusió per la poesia. Potser això nostre és com més obert a fora d’Igualada i que hi pot participar tothom. A més incorporem altres arts: música, pintura, dansa…

Igualada i la seva comarca tenen bons poetes?

Home, déu n’hi do! Hem anat coneixent molta gent i a Igualada surt molta gent. Penso que també hi ha escoles que s’hi impliquen molt: des de venir a recitar el Dia Mundial de la Poesia fins a treballar la poesia directament a classe.
Malgrat tot les escoles encara podrien fer una mica més; sí que hi ha iniciatives però s’hauria de trencar una mica el tabú que la poesia és avorrida.

Tot i que podem dir que la poesia sempre ha estat més desconeguda per la majoria.

Però un cop hi entres veus que hi ha molta gent que escriu. Altra cosa és que es valori. Però penso que s’ha de fer una mica atractiu perquè vingui gent, per connectar amb el públic. Al festival Galàctic, per exemple, trobarem diferents tipus de propostes que poden agradar a tipus de públic diferent, des de propostes més tranquil·les fins a performances més actives o fins i tot tocs d’humor.
Tots hi sou convidats!

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×