Un article de
4 de gener de 2023

Encetem el 2023

Abans es deia “Any nou vida nova”, però ara s’albiren pocs canvis. El més significatiu és que, després de la covid, han tornat les ganes de divertir-se i celebrar. El mantra aznarià “Espanya va bé”, ara també el fa la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño. Les dades macroeconòmiques van millor que les previsions fetes inicialment i la temuda estagflació s’allunya. S’han creat més de mig milió de llocs de treball. L’IPC sembla que es tancarà a voltants del 6% (encara que la mitjana se situa al 8,5%).

El 2023, diuen que es frenarà l’economia, però tots els indicadors diuen que el PIB encara creixerà un 1,3% i serà un dels millors d’Europa, malgrat que un 38% de l’ocupació està en comerç, transport i activitats recreatives, que no són precisament les que més aporten per unitat d’ocupació. Vivim les paradoxes dels sondejos d’opinió interessats, que diuen que més del 60% dels espanyols pensen que ells van fent, però creuen que Espanya va malament. (Els nivells de pobresa estructurals no paren de créixer i les necessitats més elementals costen de cobrir per prop del 40% de la població).

Es continuarà la política keynesiana de regalies, subvencions, ajudes i desgravacions. Els aliments estan disparats i el govern ha decidit compensar 8 milions de famílies amb un xec regal. Aquesta política d’estímuls es pagarà amb més dèficit i més deute públic (ja supera els 1,5 bilions). Espanya ha rebut aquest any dels fons comunitaris 31.000 milions d’euros (prop del 3% del PIB). S’ha produït un excedent de recaptació fiscal al voltant de 40.000 milions d’euros, redirigit majoritàriament a subvencions a l’energia i a estabilitzar preus. Les administracions públiques han gastat 60.000 milions d’euros més del que han recaptat. En total més de 130.000 milions en ingressos extraordinaris (per damunt del 10% del PIB) que no s’han destinat a rebaixar deute, que sembla es mantindrà en nivells molt alts en les properes dècades.

I els Fons New Generation -que havien de servir per preparar el país davant els reptes que tenim al davant- s’utilitzen per finalitats, massa sovint dubtoses, que només són despesa i no inversió productiva, gestionades per administracions lentes i ineficaces, on sol imperar el favor i l’amiguisme.

La Cambra de Comerç de Barcelona ha dit que entre el 2021 i 2022 només el 14,3% han vingut a Catalunya. Les transferències de fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) s’eleven a 3.039 milions, però en els deu primers mesos sols se n’han mobilitzat la meitat. La CEOE diu que els programes d’ajuts PERTE estan per sota del 10% del previst.

L’economia productiva continua patint i cada vegada es dediquen menys recursos a millorar la competitivitat. Ningú té massa clar els plans que es volen endegar contra riscos com el canvi tecnològic – robòtica, intel·ligència artificial, biomedicina – ni els relacionats amb el clima, les epidèmies, la globalització i l’envelliment, entre d’altres, ni com es pensa encarar el benestar actual i futur. I tampoc no s’atura el desastre de la guerra d’Ucraïna, que comporta milers de morts i un exorbitant malbaratament econòmic. Però el missatge oficial és que anem bé. Esperem que així sia.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article:

Et recomanem