El procés participatiu del nou Pla Director Urbanístic de la Conca recollirà les propostes de la ciutadania però no es votarà

175

Marc Vergés

L’edifici de la Teneria ha acollit, aquest dimecres al migdia, l’acte de presentació del Procés Participatiu vinculat al Pla director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena (PDUAECO). L’acte ha comptat amb la presència dels alcaldes dels set municipis de la Conca d’Òdena, a més del secretari d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Agustí Serra.

El representant de la Generalitat ha explicat que la política del govern català, actualment, és passar del fer sòl industrial municipi per municipi a fer-ho en àrees més concentrades i en zones amb grans infraestructures, a més del criteri de distribució territorial. I una d’aquestes àrees és la Conca d’Òdena. Serra ha recordat que a la Conca, de tot el sòl industrial que hi ha, “pràcticament el 90% està ocupat i això justifica la proposta d’un nou Pla Director Urbànistic d’Activitat Econòmica”. Serra també ha assegurat que “partim d’un full en blanc, no hi ha cap proposta inicial i per això necessitem la participació de la ciutadania”.

I per explicar aquesta participació ciutadana ha intervingut, per via telemàtica, Pablo Garcia, del Departament de Participació Ciutadana de la Generalitat, que ha avançat que en primer lloc se l’havien plantejat com a molt presencial, però que la crisi sanitària ha fet que hagi de ser més telemàtic. “És un procés que busca arribar a una diversitat de veus i perspectives, no tant la representativitat”, ha exposat Garcia.

L’eina principal per dur a terme aquest procés participatiu serà el portal participa.gencat.cat, que serà un canal de participació i també un espai on es tindrà accés a tota la informació. Garcia també ha recordat que “aquest procés participatiu no comporta una votació sinó que a partir d’aquest procés els responsables de la Generalitat recolliran les propostes d’entitats i ciutadania i explicaran per què se n’accepten unes i se’n descarten unes altres”. Al llarg d’aquest procés participatiu hi haurà debats telemàtics amb experts. També hi haurà un espai per enviar propostes i sessions de debat ciutadà, que es faran al setembre i encara està per veure si es faran online o presencial.

Per la seva banda, en les intervencions dels alcaldes, tots han coincidit en el consens que ha generat aquesta proposta de Pla de Participació per decidir el Pla Director Urbanístic. “La participació de la ciutadania és molt important per tirar endavant aquest projecte”, han explicat. A més, també han remarcat la necessitat d’aquest Pla Director Urbanístic per “avançar en l’àmbit de la indústria i no quedar-se a la cua de les oportunitats”.

Els agents socioeconòmics de la comarca també han apostat pel consens mostrat pels alcaldes de la Conca.