Un article de
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa
24 d'agost de 2024

El dia 19 d’agost de 2024, Dia Mundial de la Fotografia, un incomparable esdeveniment

Fotografia © Jozef De Fraine

El 19 d’agost de cada any se celebra el Dia Mundial de la Fotografia, un dia que des d’un bon principi té com a objectiu de crear un canvi positiu al món a través de la imatge fotogràfica, essent una fórmula capaç d’animar milions de fotògrafs d’arreu del món a compartir-se en el propòsit de fer una fotografia que certifiqui la personal manera -de cada un- de percebre i/o concebre el món. Novament, doncs, amb motiu d’aquesta convocatòria del Dia Mundial de la Fotografia o la gran Festa de la Fotografia, se’ns remet i es fa elogi de milions i milions de captures fotogràfiques immortalitzades amb la càmera.

Això és, en aquesta data, fotògrafs professionals i fotògrafs amateurs se sumen i se sumen, des de les diferents Agrupacions Fotogràfiques i altres col·lectius, a posar en valor l’essència de la fotografia endemés de puntualitzar i certificar que l’univers fotogràfic està present des de fa gairebé dos segles a tot el món, inherent a les competències artístiques i culturals, i a tots els estadis de la comunicació en general.

Fotografia © Claudi Carbonell. 1929.

De fet, es tracta d’una celebració que estaria buida de contingut si no fos perquè incorpora un repàs inexcusable de la història d’aquesta data; una data -val a dir- que va ser una iniciativa del fotògraf australià Korske Ara, el qual va observar l’èxit de convocatòria d’un concurs fotogràfic, on qualsevol persona podia participar-hi. Seguidament, amb la data oficialitzada, i amb el pas del temps, “El Dia Mundial de la Fotografia” s’ha vingut celebrant a partir de convocatòries cada cop més extensives a tots els amants de la fotografia, fent d’aquest festeig quelcom summament popular a tot el món al decurs d’un trànsit en què l’Art de la Fotografia està obert a unes transformacions constants i inimaginables, i si cap desafiadores.

Fotografia © Antoni Borrás. 1945

No obstant això, tot i els èxits de participació observats en aquest festeig, convé no ignorar que la primera font d’inspiració a convocar un concurs de fotografia -i és un fet- té els seus orígens en uns llunyans dies del 1839, quan Louis -Jacques Daguerre va fer la presentació a l’Acadèmia de Ciències de França del seu enginyós invent: el daguerreotip, el primer aparell que possibilitava la captura d’una imatge i que, en definitiva, havia de donar pas al naixement de la fotografia. Tanmateix, cal no oblidar que, anticipant-se al daguerreotip, Joseph Nicéphore Niépce, l’any 1826, ja havia aplicat la tècnica de l’heliografia per a capturar la fotografia, cronològicament, més antiga de totes les conegudes.

Òbviament, amb el daguerreotip, aquesta pràctica és perfeccionaria pas a pas amb el progressiu desenvolupament de tota mena de competències fotogràfiques fins a crear l’incalculable nombre d’arxius fotogràfics, una gran memòria gràfica de moments fotogràficament congelats, que han arribat als nostres dies, de la mà de grans figures de la fotografia i d’altres de desconeguts. A tall informatiu, qualsevol de les nostres fotos poden presentar-se a les xarxes socials i ser etiquetades amb el hashtag: #WorldPhotographyDay.

També es possible accedir a la pàgina oficial del Dia Mundial de la Fotografia.

Des de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, la segona que va ser fundada a Catalunya, a l’any 1929, com és habitual es participa de la celebració d’aquesta data, bo i reiterant-se un any més en el compromís de concedir una especial rellevància al treball fotogràfic del qual, al llarg de gairebé deu dècades, hi han anat participant diversos fotògrafs d’aquesta històrica entitat associativa.

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×