13.9 C
Igualada
Dimarts, maig 11, 2021

El Cigronet, fet a l’Anoia!

Segurament, si busquem una espècie per excel·lència que caracteritzi l’Anoia, una d’elles és el Cigronet de l’Alta Anoia.

Aquest cigró és una especialitat local que durant moltes generacions ha anat passant de pares a fills aconseguint que el cultiu s’anés adaptant a les característiques climàtiques que es donen al nostre entorn.

Aquesta adaptació al medi que ens envolta, l’ha convertit en un cigró característic, menut, de pell llisa, textura fina i sabor delicat però intens. Un producte únic i que ens ofereix multitud de possibilitats a nivell gastronòmic i nutricional. A l’Anoia, l’any passat se’n van cultivar 155 hectàrees d’aquesta lleguminosa de secà, segons dades el Departament d’Agricultura, que van oferir una collita d’unes 130 tones.

A la nostra comarca, hi ha diversos pagesos que produeixen aquesta espècie que ha anat acompanyant a les seves famílies durant diverses generacions. Alguns, han creat associacions o grups de productors per comercialitzar-los, altres el venen a l’engròs a grans cooperatives i alguns, en fan venta directe o de circuit curt amb marca pròpia.

Una de les històries que ens agrada sempre explicar des de Mercat de Casa és el cas del Cigronet de Mas d’Ardesa. La Bet, la filla del Ramon, juntament amb la seva germana, van decidir fa mig any, vendre el seu cigronet, produït a Cal Vives de Rubió, d’una manera diferent.

Fins aquell moment, el Ramon, venia la seva collita anual a l’engròs en diverses cooperatives. Com tots sabem, els grans distribuïdors abusen dels preus, oferint unes quantitats que ni de bon tros dignifiquen la feina del pagès.

Així doncs, la Bet i la seva família van decidir de fer el pas de vendre al detall, vendre aquest magnífic llegum amb la marca “Mas d’Ardesa”, amb l’objectiu de poder-lo fer arribar als els consumidors finals, ja sigui directament o a través de circuit curt, amb espais de proximitat com el de Mercat de Casa.

Un altre exemple de canvi en aquest cultiu, el trobem a Sant Martí de Sesgueioles, on en Ramon i en Jaume Pallarols, fa més de 40 anys que ens dediquen a cultivar i a fer treballs agrícoles. Actualment, com la Bet, també venen el seu producte a través del circuit directe o curt. La seva recent novetat és que l’ofereixen en format cuit.

I és que les varietats locals, ens representen, els caracteritza l’entorn, el clima i els seus pagesos. Una varietat que gastronòmicament dona moltíssim joc.

A continuació, la Bet us explica el procés per poder-los coure;
1. Deixeu els cigronets amb remull tota la nit, amb bicarbonat
2. Poseu-los en una olla amb aigua nova (cobrint-los amb 4 dits d’aigua)
3. Si els coeu en una olla a pressió 15’
4. Si els coeu en una olla normal 90’ (Temps mínim)
5. Per aconseguir una bona textura, afegiu la sal al final. Deixeu-los refredar a la mateixa aigua de cocció.

Bon profit!

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

El govern del Consell Comarcal i el comitè d’empresa arriben a un acord

Acord entre el govern del Consell Comarcal de l’Anoia i el comitè d’empresa. I ho fa unes setmanes després que els treballadors denunciessin "poca...

Vallbona i Agbar acorden la dotació d’uns fons de solidaritat

La setmana passada, l’alcaldessa de Vallbona d'Anoia, Meritxell Baqué, i David Gall, gerent d’Agbar, van formalitzar el conveni per la creació d’un fons de...

L'”STEM a punt” treballarà per potenciar les ciències entre infants i joves

Aquest dimarts i dimecres tindrà lloc el programa "Igualada STEM a punt", organitzat per l’Ajuntament d’Igualada en col·laboració amb TICAnoia. Igualada acollirà diverses activitats...

Esquerra torna a criticar el “desgovern” del Consell Comarcal

El principal grup polític del consell comarcal, Esquerra Republicana, ha emès un comunicat on considera “irresponsable” la gestió del PDeCAT i el PSC amb...

‘La vida sense la Sara Amat’, amb l’igualadí Biel Rossell, serà una sèrie de ficció per TV3

'La vida sense la Sara Amat' tindrà continuïtat en una sèrie de ficció, una coproducció de Massa d’Or Produccions i Ja Som Dos Produccions...
Compartir