Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
14 d'abril de 2022

El CAP Nord obre una consulta especialitzada en prescripció d’activitat física per a malalts crònics

Un article de
Redacció

El CAP Igualada Nord – Consorci Sanitari de l’Anoia posa en marxa una consulta especialitzada en prescripció d’activitat física com a tractament per a malalts crònics. Després de dur a terme una prova amb pacients durant tres mesos amb bons resultats, el CAP Igualada nord ofereix aquesta consulta especialitzada un cop a la setmana amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida d’aquests malalts, que en moltes ocasions reben exclusivament un tractament farmacològic.

Amb l’obertura d’aquesta consulta, el CAP Igualada Nord es converteix en un dels centres referents de l’Anoia, amb un infermer d’Atenció Primària especialitzat en activitat física i patologies cròniques, que s’encarrega de preparar un programa d’activitat física específic per a cada pacient, segons la seva malaltia. En cada cas, es fa una avaluació del pacient, amb la realització de les proves que es considerin adients, per tal de conèixer la seva condició i necessitats i poder prescriure un programa d’exercicis que li permeti millorar la qualitat de vida.

De moment, la consulta està dirigida a tres tipus patologies; persones amb insuficiència cardíaca (ICC), diabètics amb un control deficient de la malaltia, i pacients postcovid. Principalment, es recomana un programa d’activitat aeròbica (caminar, córrer, bicicleta, natació, marxa nòrdica…), així com exercicis de força, cada cop més importants dins els programes d’activitat física. L’infermer, a més d’elaborar el programa i ensenyar, si cal, la tècnica, porta un control de la intensitat i freqüència de l’activitat, n’avalua els resultats i ajusta periòdicament la pauta recomanada.

En el cas dels pacients postcovid, aquesta activitat se centra especialment en el treball respiratori i de rehabilitació muscular, mentre que en els pacients amb insuficiència cardíaca se’ls recomana una activitat física suau, com és caminar, i se’n controlen els indicadors. En el cas dels diabètics, el principal objectiu és ajudar a mantenir un bon nivell de sucre en sang través de l’activitat física. En tots els casos, la consulta d’Atenció Primària treballa en coordinació amb els serveis de Cardiologia, Rehabilitació i Fisioteràpia de l’Hospital Universitari d’Igualada i la Unitat de Medicina Esportiva (UME) del Consorci Sanitari de l’Anoia per tal d’adequar el tractament a les necessitats de cada pacient i portar-ne un control exhaustiu si s’escau.

El director assistencial extrahospitalari del CSA, Joan Miquel Carbonell, explica que “la obertura d’aquest servei apropa l’exercici físic a la ciutadania en un format que s’ajusta a les condicions de cada ciutadà: edat, gènere, patologies presents. A més, reforça el paper de la infermeria com a agent de salut proper al pacient i engega una modalitat d’atenció que suposa un seguit de beneficis pels usuaris del CAP Nord”.

A partir d’ara, els pacients d’aquest centre d’Atenció Primària que pateixin patologies cròniques, sota criteri del seu metge o infermera podran disposar d’aquest servei de salut. De moment, s’oferirà un cop a la setmana.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×