David Sánchez, alcalde de Jorba: “Cal que els municipis siguin més partícips en la presa de decisions i en les solucions”

30 d'abril de 2020

Després de parlar fa alguns dies amb els alcaldes dels quatre municipis del confinament perimetral de la Conca d’Òdena, encetem avui una ronda d’entrevistes amb més representants de municipis de la comarca, que ens ajudaran a veure no només com s’està vivint el confinament en els seus pobles, sinó també quines són les propostes que des dels respectius ajuntaments es pensen fer ara que s’acosta ja certa relaxació.
Tot i que encara no està superada l’enorme i devastadora crisi sanitària que estem vivint com a conseqüència de la Covid-19, és lògic que ja s’estigui iniciant una nova lluita, per a la qual s’hauran de gastar molts esforços: el combat contra les crisi social i econòmica que, almenys durant aquest any, és segur que serà molt important. No només serà un treball de les administracions, també de les entitats socials i econòmiques del nostre territori.
Comencem parlant amb l’alcalde de Jorba, David Sánchez.

Com s’està portant el confinament en el vostre municipi?
És evident que aquest confinament ens ha fet canviar, com a ciutadans, els nostres hàbits diaris. En aquest sentit, els missatges que ens arriben són de voluntat de tornar a recuperar la normalitat, però som conscients que, per responsabilitat, ens hi hem d’adaptar. Prefereixo quedar-me amb la banda positiva de la situació.

Per exemple, s’han creat grups de WhatsApp amb veïns que comparteixen recursos i informació (visites a museus virtuals, cançons, serveis a domicili, recursos pedagògics i de lleure, etc.) que estan fent que la situació sigui més portable. És curiós, doncs, que en moments d’aïllament aflorin aquest tipus d’iniciatives que enforteixen les relacions humanes.

Fins a quin punt les empreses han pogut començar a treballar?
Bé, al nostre municipi hi ha poques empreses i activitats, algunes de les quals són de serveis bàsics. Així doncs, han mantingut la seva activitat al llarg d’aquest període adaptant-se amb mesures de prevenció de la propagació de la pandèmia i adaptant els seus horaris.

Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts arran d’aquest episodi de la Covid-19? Què podeu fer ara des de l’Ajuntament?
Efectivament, hem tingut constància d’alguns problemes, que hem resolt de manera prioritària. Així, per exemple, vam col·laborar en el repartiment de targetes als usuaris de menjadors escolars, el proveïment de material informàtic perquè els infants puguin seguir estudiant a casa, etc.

Més enllà de mesures concretes, m’agradaria destacar la creació d’un grup de voluntaris que informa als ciutadans de qualsevol novetat rellevant relacionada amb la crisi sanitària, ajudar a les persones que ho necessitin a fer-los arribar medicaments, aliments, pautes de mediació, acompanyar-los periòdicament via telefònica en el cas d’estar sols o molt aïllats, resoldre dubtes de gestió financera, informàtica, juridicolaboral, acompanyar-los en tasques escolars si és escaient, etc.

A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
Hem ampliat, suspès i ajustat els cobraments dels tributs i taxes municipals mentre duri l’estat d’alarma pel coronavirus amb la voluntat de pal·liar els efectes econòmics, davant la situació excepcional que vivim. De manera concreta, podem citar les següents:
– Ampliació dels terminis de pagament en voluntària de les liquidacions que es troben en període de cobrament.
– Ampliació del termini de pagament de les fraccions o ajornaments.
– Suspensió de l’emissió dels rebuts pel cobrament de les quotes del servei educatiu d’educació infantil.

Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació que tindrem quan s’aixequi el confinament? Com ho plantejareu?
Hem de ser conscients que aquesta crisi sanitària comportarà una crisi econòmica i social, a la qual haurem de fer front, també, des dels municipis.
En aquesta línia, preveiem ajustos pressupostaris per fer-ne front. Hem d’actuar amb responsabilitat i reduir, potser a contracor, determinades despeses (festes, servei de piscina, etc.) per a poder fer front a la situació que vindrà.
Així mateix, ja hem començat a treballar de manera conjunta, en el si de la MICOD, amb sindicats i patronal, en aquest pla de recuperació a curt i mig termini.

De quina manera creieu que Generalitat, Diputació o Estat poden ajudar als petits municipis com el vostre? De moment, esteu satisfets?
Lligat amb la resposta anterior, caldrà, a tots els nivells de l’administració, augmentar la despesa pública. Un pla de recuperació, sense recursos, no és factible.
És, en aquest sentit, on els ajuntaments hi tenim molt a dir i molt a fer. Perquè som l’administració més propera, aquella que coneix amb major grau de detall la situació, i a la qual s’adreça el ciutadà per a que resolgui els seus problemes. Cal, doncs, que els municipis siguin més partícips en la presa de decisions i en les solucions.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari